Dohányzás elleni petíciót fogalmaztak meg a tüdőgyógyászok

A dohányzásról való leszokást segítő program finanszírozását kérik a szakemberek. A hazai tüdőgyógyászok petíciót tettek közzé május 31-én a dohányzásmentes világnap alkalmából, amelyben kérik, hogy a kormány biztosítsa folyamatosan a „Stop a dohányzásnak” országos program finanszírozását. Évente 40000 romániai lakos halálát okozza dohányzás, és 78000-nél mutatják ki a dohányzás okozta rákos megbetegedést, mutatott rá Ráduly Enikő szakorvos.

A sepsiszentgyörgyi tüdőgyógyász szerint jelenleg alulfinanszírozott a 2007-ben indított „Stop a dohányzásnak” program. A szakember szerint fontos lenne változtatni az egészségügyi politikán, és több pénzt költeni a megelőzésre, mint a tüdőbetegségek kezelésére. Az ország legtöbb megyéjében már elfogyott a dohányzásról való leszoktatást célzó programra kiutalt pénzösszeg. Mivel Kovászna megye a lakosság számát tekintve az ország legkisebb megyéi közé tartozik, ezért jelenleg még nyolc személy gyógyszeres kezelésére van fedezet, mondta Dr. Ráduly Enikő.

Idén a dohányosnak a vizsgálat 100 lejes díját kell kifizetnie, és a kéthavi összesen 600 lej értékű gyógyszeres kezelést ingyen megkapja. A lehetőségről a sepsiszentgyörgyi tüdőgyógyászati járó beteg rendelőben lehet érdeklődni. A háromszéki tüdőgyógyász szerint volt olyan esztendő, amikor teljesen ingyenes volt a program, akkor érdeklődési csúcsot döntöttek, viszont sok volt a visszaeső dohányos. Tavaly és idén már a vizsgálat díját ki kell fizetni, és emiatt az érdeklődők is lelkiismeretesebbek, komolyabban veszik a kezelést.

Ráduly Enikő szerint Romániában a lakosság 30 százaléka dohányos, ez megfelel az Európai átlagnak. Aggasztó viszont, hogy egy felmérés szerint a hazai orvostársadalom 50-60 százaléka cigarettázik, ezért fontos lenne, hogy az orvosok jó példát mutassanak betegeiknek, mondta a tüdőgyógyász. Hozzátette: kutatások szerint a gyerekek 6-7 éves korukban próbálják ki először a cigarettát, 14-15 évesen kezdik azt rendszeresen fogyasztani és 17-19 éves korukra már beáll a függőség.

A május 31-én közzétett petíció aláírói azt is kérik a parlamenttől, hogy fogadja el a törvényt, amely minden középületben és játszótereken is betiltja a dohányzást, és, hogy Románia is vezesse be a cigarettázásra vonatkozó új uniós előírásokat.

Kimaradt?