Jól felkészült fiatalok – versenyképes közösség

Alapos tudással rendelkező, jól felkészült fiatalok adják a versenyképes közösség erejét, és ebben az iskolának elengedhetetlen szerepe van. Fiataljaink nemcsak Erdélyben, vagy Romániában, de Európában is meg kell hogy állják helyüket – fogalmazott Winkler Gyula szombaton Déván, ahol Kocsis Attilával, a Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatójával egyeztetett.

„Az Európai Unió az ifjúságnak nyújtja a legtöbb lehetőséget, ezeket kell a mi fiataljaink kihasználják, egyetemistaként az Erasmus különböző ösztöndíjait, vagy karrierjük indításakor az Erasmus fiatal vállalkozóknak szóló programját. De az alapozás már a középiskolában kezdődik, ahol nemcsak tudásanyagot, hanem a közösségi hovatartozást is elsajátítják a diákok. Ebben a kettős feladatban nyújt kiváló teljesítményt a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, ahol óvodától érettségiig hatszáz gyerek tanul anyanyelvén és az elmúlt évek azt mutatják, ebben az iskolában olyan szellemi és közösségi útravalóval vértezik fel őket, hogy később mindenhol jó eredményeket érnek el" – mondta Winkler Gyula, kiemelve, hogy idén ősszel tízedik tanévét kezdi a dévai magyar iskola.

 Az RMDSZ európai parlamenti képviselője ez alkalommal hatszáz ceruzát ajándékozott a diákoknak, annak jeléül, hogy információs társadalomban élünk ugyan és modern kommunikációs eszközöket használunk, az alapokat mégsem lehet és nem is szabad kikerülni, ahogy az írás megtanulásához szükséges a ceruza, a magyar identitás megőrzésében az anyanyelv iránti szeretet is elengedhetetlen, és ebben az iskolának nagy szerepe van.

 A szombati megbeszélésen többek között a tanintézmény érettségi vizsgára való felkészülésről, az őszi beiskolázási számokról egyeztettek, de a Fogadj örökbe egy műemléket programról is. Az épített örökség védelméről szóló verseny nagy sikernek örvendett a diákok körében, az Európában megszokott jó gyakorlat átvételének elve alapján idén már örömmel segédkeztek az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumnak a verseny meghonosításában és abban, hogy ők is aktívan vegyék ki részüket az Örökségünk őrei erdélyi mozgalomban.

 Kocsis Attila tíz éve, megalapítása óta igazgatja a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumot, amely ma már nem csak tanintézmény, hanem a Hunyad megyei magyarság egyik szellemi központja, munkájának elismeréseként idén, a Hunyad Megyei Magyar Napokon a pedagógusok közül elsőként kapta meg a Barcsay Ákos-díjat.

Kimaradt?