Megvakulhatunk a kontaktlencsétől?

Az egyik vakságot kiváltó kórokozó a legújabb kutatások szerint immunis az legelterjedtebb kontaktlencse tisztító folyadékok egyikére – írja a házipatika.com portál.

Nagy-Britanniában több mint 6000 ember szenved a mikrobiális keratitiszt okozó baktérumfertőzéstől, ami gyulladást és fekélyesedést idéz elő a szaruhártyán, és idővel látásvesztéshez vezethet. A kontaktlencsét viselők különösen nagy veszélyben vannak a fertőzés szempontjából, a szigetországban pedig nagyjából hárommillióra tehető a kontaktlencsét rendszeresen hordók száma.

A portál hozzáteszi: a Liverpool Egyetem és a Királyi Liverpool Egyetem Alapítvány kutatásai szerint a súlyos fertőzéseket okozó baktériumtörzs sokkal tovább képes túlélni akár kontaktlencse tisztító alkalmazása mellett is, mint azt korábban feltételezték. A tudósok a keratitiszt kiváltó Pseudomonas aeruginosa több törzsét is letesztelték, hogy kideríthessék, a kórokozó mennyi ideig képes életben maradni az egyik leggyakrabban alkalmazott kontaktlencse tisztító alkalmazása mellett.

„A mikrobiális keratitisznek végzetes következményei lehetnek a páciensre nézve, ezért rendkívül fontos, hogy csökkentsük a kialakulási esélyét a kontaktlencsét viselők körében" - nyilatkozta Craig Winstanley professzor. Természetesen a kontaktlencsét viselők is sokat tehetnek a fertőzések elkerülésének érdekében. A legfontosabb a megfelelő higiéniai körülmények fenntartása. „Ezen kívül az is nagyon fontos, hogy a lencséket éjszakára vegyük ki, és a lejárati időn túl ne viseljük őket" - nyilatkozták a szakértők.

Fontos továbbá, hogy csak megbízható helyről vásároljuk a lencséinket, és a viselésükről mindenképpen tájékoztassuk szemorvosunkat is.

Kimaradt?