Miénk itt a tér Vajdahunyadon

Egész napos szabadtéri programmal folytatódtak szombaton, Vajdahunyadon az idén ötödször megrendezett Hunyad Megyei Magyar Napok. A vajdahunyadi színház előtti téren idén ötödször történt meg a szimbolikus térfoglalás, de a magyar gasztronómia, a székely termékek, a hunyadi kézművesek vására kicsalogatja nemcsak a magyar közösséget, hanem az egész város lakóit.

„Miénk itt a tér ma Vajdahunyadon, a magyar napok rendezvénysorozata mindig lehetőséget ad arra, hogy kilépjünk a közterekre, a többségi közösségnek jelezzük, hogy itt vagyunk, ilyenkor bemutatjuk kultúránkat, nemzeti hagyományainkat, amelyek évszázadok óta részét képezik ennek a városnak, ennek a régiónak. Szövetséges keresés ez is, akárcsak a mi munkánk az Európai Parlamentben, hiszen ott is alig pár százalék a magyar EP-képviselők száma, ezért az a feladatunk, hogy olyan partnereket keressünk, akikkel kikerekedik a többség. Mi, a dél-erdélyi szórványban ilyen helyzetekben szocializálódtunk, és íme, bár számarányban kicsi közösség a Hunyad megyei magyarság, mégis kivívtuk a tiszteletet, szavunk van a megyében, elismerik munkánkat” – fogalmazott Winkler Gyula, aki maga is kivette részét az óriásgulyás elkészítésében. Az óriásgulyás főzése hagyománynak számít a Hunyad Megyei Magyar Napokon, főszakács Papst József, aki a Dabasi Hagyományőrző Honvédtüzér Közhasznú Alapítvány támogatásával vesz részt.

 A téren gyerekprogramok és kézműves foglalkozások zajlottak a szombathelyi testvérvárosi küldöttség szervezésében, előadást mutatott be a Csernakeresztúri Hagyományőrző Néptánccsoport és a Csernátoni Pántlika Néptánccsoport. Délután első alkalommal adják át a Barcsay Ákos-díjat a vajdahunyadi színház nagytermében, az est folyamán ünnepi felszólalások és laudációk hangzanak el, fellépnek a Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai, a háromszéki Syncron Tánccsoport és a Csernakeresztúri Hagyományőrző Néptánccsoport.

Kimaradt?