Föld napja: világméretű fényképalbum készítésére hív a NASA

Április 22. a Föld napja. A világméretű környezetvédelmi akciónap társadalmi kezdeményezésként 1970-ben indult az Egyesült Államokból, napjainkban már 192 ország csatlakozik a világméretű eseményhez.

A Föld napja alkalmából idén a NASA a Föld valamennyi lakosát egy közös akcióra hívja, #GlobalSelfie elnevezéssel. Ennek a lényege, hogy a mai nap folyamán bárki, bárhol van a szabadban, készítsen egy fotót, és ossza meg azt valamelyik közösségi hálón, használva a #GlobalSelfie hashtag-et. Az így készült fényképekből a NASA egy kollázst állít össze, amely a Földgömböt ábrázolja.

A Google+ hálón, Flickr és Facebook oldalakon is külön-külön lehet csatlakozni az eseményhez, ezeken már több ezer fénykép összegyűlt, amelyeket bárki megtekinthet.

Az MTI is fényképsorozatot készített a Föld napja alkalmából, ezek közül emeltünk ki néhányat.

Elhagyatott, nem működő olajkút Erdélyben, a Bihar megyei Érábrány közelében 2014. április 18-án. A megyében összesen kéthektárnyi területen hat, több millió köbméternyi olajjal teli tó található. A kőolaj kitermelő vállalatok után hátrahagyott tavakban lévő olaj mennyiségét a hatóságok sem ismerik. A román környezetvédelmi minisztérium szerint a tavak biztonságos megtisztításához legalább két évtized szükséges.

Dólyapuszta, 2014. április 22. Olajhulladékkal szennyezett tó Erdélyben, a Bihar megyei Dólyapuszta közelében 2014. április 18-án. A megyében összesen kéthektárnyi területen hat, több millió köbméternyi olajjal teli tó található. A kőolaj kitermelő vállalatok után hátrahagyott tavakban lévő olaj mennyiségét a hatóságok sem ismerik. A román környezetvédelmi minisztérium szerint a tavak biztonságos megtisztításához legalább két évtized szükséges.

Karancsberény, 2014. április 22. Prakfalvi Péter geológus mérnök egy szemes kő mellett Karancsberény közelében 2014. április 21-én. A Novohrad-Nógrád Geopark területén található 25-30 millió évvel ezelőtti sekély tengerben keletkezett homokkövek gyakran koncentrikus körökből álló rajzolatokat tartalmaznak, a szivárgó víz oldott vastartalma kokárdaszerűen, néhány mm-es sávokban vált ki rajtuk.

Balatonfenyves, 2014. április 22. Hosszú expozíciós idővel készült felvételen esti fények Balatonnál a balatonfenyvesi szabad strandról fényképezve 2014. április 21-én este. A háttérben, jobbra a Badacsony.

 

Kimaradt?