A bivalytej csak emlék lesz?

A besztercei bivalytenyésztők nem hogy a befektetett pénzt visszakapnák, de kimondottan veszteséges vállalkozásnak tapasztalják munkájukat, ezért kénytelenek lesznek felhagyni vele.

bivaly roman

Míg 23 évvel ezelőtt 228 ezer bivaly volt az országban, addig jelenleg csupán 27 ezer. Hagyományosan Beszterce-Naszód megye falvaiban foglalkoztak bivalytenyésztéssel, az utóbbi években viszont drasztikus csökkent ott is azok száma, akik a hagyományt tovább vinnék.

„A bivalyhús nem fogy olyan ütemben, mint a fehér marha húsa, a tejért is nagyon gyengén fizetnek. Nálunk a faluban négy évvel ezelőtt 150 bivalyt tartottak, most már csak 50-et.” – így az egyik lakos, Alexandru Bolbos. Szomszédjának, Nastasia asszonynak négy bivalya van – mióta az eszét tudja, mindig is volt legalább annyi, de úgy érzi, már nem ér semmit a munkája.

bivaly faluutcan

Romániában nem támogatják a bivalytenyésztőket, a közelmúltban több ezer állat került olyan országokba, ahol értékelik a különleges húst és tejet. „Nem létezett támogatási alap az állatállományra, sem a bivalytejre, ahogyan a szarvasmarhánál. Pedig a minőség garantálható. Szállítottak már exportra Angliába, Németországba, mindenhová” – nyilatkozott Liviu Deac, a Beszterce-Naszódi Állattenyésztési Hivatal vezetője.

Beszterce-naszód területén 15 évvel ezelőtt 8 000 bivaly volt, ma körülbelül 700-at tartanak számon.

Kimaradt?