A húsvéti böjtnek is megvan a böjtje

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a böjt sokszor károsabb, mintha egyáltalán nem böjtölnének az emberek. Tavaszi fáradtságról, böjti időszakról és egészséges életmódról érdeklődtünk.

„Nem tudjuk, mi a mérce, mi a fokozatosság, kis lépésekben haladni a cél felé. Most hirtelen abbamarad a zsíros táplálkozás, nem esznek húst húsvétig. Akkor aztán többszörösen bepótolják ezt az időszakot az emberek” - mondta a böjti időszakról a maszol.ro-nak Fazakas Zita nutricionista. A szakember szerint az a baj, hogy nem fokozatosan térünk vissza a szokásos táplálkozáshoz, hanem hirtelen, nagy lendülettel, „mintha csak az éhenhalástól tartanának”.

A böjt leteltével rendszerint megtelnek a rohammentő szolgálatok a gyormorrontásos, fulladásos, mérgezéses tünetekkel küszködő páciensekkel. Mindez a szakemberek szerint elkerülhető némi odafigyeléssel, mértékletességgel.

Túlsúlyra nem a csodadiéta a megoldás

Egyre több a túlsúlyos ember, már nem csak a felnőttek, de a gyerekek is azzal küzdenek, hogy fölösleges kilóiktól szabaduljanak: a fiatalok keveset mozognak, helytelenül táplálkoznak. Divat lett a fogyókúra, számtalan csodadiétáról lehet hallani, edzőterembe járni trendi, mégsem tapasztalható változás az emberek egészségében, egészséges életmódjában.

A böjt nem koplalást jelent, hanem azt jelenti, hogy mást enni, másként táplálkozni – hívja fel a figyelmet a  táplálkozástudományi szakember. Az emberek ellenben gyors eredményt akarnak elérni, gyors kielégülést, azt amit tíz év alatt elrontottak, azt a súlytöbbletet, amit magukra szedtek, pár hét alatt szeretnék leadni.

Fazakas szerint fontos tényezőket kell figyelembe vennünk, amikor bármilyen diétáról esik szó. Az első és legfontosabba túlsúlyától szabadulni kívánó személy neme. Legalább ennyire fontos az is, hogy hány éves az illető, valamint az, hogy milyen stresszhelyzetek határozzák meg az életét.

A stressz a legnagyobb ellenség

Első sorban a stresszfaktor az, ami nagyon befolyásolja közérzetünket, állapotunkat. Egy kísérletet hozott fel példának a szakember: minden reggel ugyanolyan minőségű és mennyiségű kávét itattak egy csoport tagjaival, és minden nap feljegyezték a kávé szervezetben elért hatásának paramétereit. Az eredményt, miszerint a kávé egyik nap gyógyszerként hatott, másik nap méregként, a napi stresszfaktor befolyásolta, vagyis a környezetnek a személyre gyakorolt hatása. „Tehát elsősorban a stresszfaktor kiküszöbölését kell elérni” – mutatott rá a szakember.

Két pohár víz éhgyomorra

Fontos az enzimekben gazdag táplálék fogyasztása. Enzimet tartalmaz minden ami nyers és friss, vagyis a zöldség és a gyümölcs. Napi táplálékunk 60 százalékát ez kell, hogy kitegye.

Reggel közvetlenül felkelés után két nagy pohár, körülbelül fél liter vizet kell meginni, utána következhet a fiziológiai szükséglet, az ürítés, majd megint víz – tanácsolja Fazakas Zita. Ekkor már tehetünk a vízbe egy kis fahéjat, mézet, citromot, aki pedig székrekedéssel küzd, annak ajánlott a mustármag. „Ez olyan, mint egy belső tusolás: megtisztul a szervezetünk. Nem csak kívülről tisztálkodunk, de belülről is” – magyarázza.

A szakember szerint a reggelink legyen kizárólag gyümölcs. Rendkívül fontos, hogy az éppen aktuális évszaknak és éghajlatnak megfelelő gyümölcsöt fogyasszuk, és csakis azt, ami helyben terem: alma, szilva, körte, barack.

A betegeknek, tavaszi fáradtsággal küszködőknek és idősödőknek koncentrált gyümölcslé ajánlott a nutricionista szerint: alma-, sárgarépa-, zeller- és céklalé. Ez átmossa a szervezetet és tele van enzimekkel.  Déli 12 óráig gyümölcsön kívül semmi mást nem ajánl a szakember például egy 40-50-es éveiben járó nőnek. „Amit évtizedeken át beraktunk a szervezetünkbe, azt most ki kell szedni” – teszi hozzá félig tréfásan megfogalmazva, ugyanis enzimek nélkül a hormonok nem működnek, és az enzimhiány az öregedés egyik lényeges tényezője is.

Az ebédet magyarosan fogyasszuk

Az ebédet, ahogy az a magyar kultúrában is létezik, csak hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, 12 órakor, 12-13 óra között a legideálisabb elfogyasztani.

Akinek nagyon jó az anyagcseréje, húszas éveiben jár, az maradhat a hagyományos ebédnél: leves, főfogás, desszert. Aki viszont az egészségét szeretné megőrizni és a betegségeket elkerülni, annak érdemes változtatni ezen, mégpedig elég drasztikusan. Fazakas Zita szerint a háromfogásos ebédet a desszerttel kell kezdeni, ahhoz, hogy a vércukorszintünk megemelkedjen, hogy inzulin termelődjön a szervezetünkben.

Ezt kövesse a főfogás, lehetőleg úgy, hogy a húst fogyasszuk el legutoljára. Az ebéd legvégére maradjon a meleg leves, ami a felszabadult enzimeket optimális hőmérsékleten tartja. Ezt csak vízivás követheti egészen 18 óráig, amikor is jöhet a vacsora. Ez kimondottan zöldségből álljon, lehetőleg nagyon sok zöld színűből.

Meddig táplálkozzon így, magyarosan egy menopauza előtt álló nő? – kérdeztük a táplálkozási szakembert, aki szerint egészen 65 éves korukig a nők megtarthatják ezt a szabályt, ám akkor újabb változtatásokra lesz szüksége a szervezetnek.

Sport, sport, sport!

Ha csökkentjük a szervezetünkbe bevitt kalóriát, még ha egész nap a fotelben ülünk is, akkor is csökken a testsúlyunk. Ám ahhoz, hogy egészségesek maradjunk és növeljük az állóképességünket, sportolnunk kell.

A legtöbbünk arra gondol, hogy ez némi kocogást, gyaloglást jelent, esetleg egy fitneszteremben eltöltött heti pár órát. Nem tudjuk, hogy a napi félóra gyaloglás két hónap után már semmit sem ér, a szervezetünk ugyanis alkalmazkodik az ilyen fajta megerőltetéshez.

Az csak önámítás, ha naponta elgyalogolunk a munkahelyünkre, ha táncórára járunk, vagy néha kisétálunk egy közeli erdőbe. Ennél sokkal többre van szükség, ha valóban változást akarunk elérni. „A sport a fogyasztói kultúra áldozata lett” – véli Csipor Tekla személyi edző, aki szerint az emberek többsége szórakozni akar, trendi szeretne lenni, de ahhoz, hogy valóban fitté váljon, hogy eredményesen fogyjon, illetve formás alakja legyen, óriási erőfeszítéseket kellene hogy tegyen.

„A szervezet ellenálló képességét úgy lehet növelni, ha feszítjük a tempót” – válaszolta érdeklődésünkre Csipor. Minden egyéb illúzió, tíz évnyi hízást ugyanis nem lehet három hét alatt lefogyni, - erősíti meg a nutricionista véleményét.

Apró célokkal az eredmény felé

Ahhoz, hogy az elhatározásunk eredményes legyen, elsősorban célt kell kitűznünk magunk elé. Ez a legszerencsésebb, ha fél éves cél, amit további apróbb célokra bonthatunk. A másik, amit el kell határoznunk, hogy milyenek szeretnénk lenni? Vékonyabbak, vagy formásabbak?

A cél érdekében kihagyhatatlan a diéta, amiről a legtöbben hajlamosak megfeledkezni, vagy legalábbis azt hiszik: ha sportolnak, bármit ehetnek. Ez nem így van, hiszen a legkeményebb, legintenzívebb edzés során 400 kalóriát vagyunk képesek leadni, aminek a többszörösét vesszük magunkhoz, ha megeszünk egy csokit vagy péksüteményt.

Még van egy nagyon fontos tényező, amire a fitnesz edző figyelmeztet: a legfontosabb háttér a lelki edzés. Ha nincs kellő kitartás bennünk, ha türelmetlenek vagyunk, ha nem látjuk azonnal az eredményt, hajlamosak vagyunk abbahagyni és valami más, újabb módszert keresni.

„A sport nem játék, hanem nagyon komoly dolog, rá kellene nevelni az embereket, hogy mekkora szükségük van erre” – figyelmeztet az edző, aki már-már terapeuta, pszichológus is egyben, hiszen motiválnia kell kliensét, a lelkével kell foglalkoznia, figyelnie problémáira, emberi mivoltára, pszichés nehézségeire.

„Döbbenten figyelem, amikor túlsúlyos embereket látok szaladni. Többet ártanak maguknak ezzel, mint amennyi jót tesznek”- hívja fel a figyelmet arra, hogy nem lehet csak úgy, hirtelen elhatározásból nekivágni az edzésnek, az intenzív sportolásnak, előtte állapotfelmérést kell végezni, lelkileg is felkészülni. „A leghatékonyabb és mindenkinek ajánlott sport az úszás. Kitartó munkával, helyes diétával a legeredményesebb lehet, ha valaki fogyni akar és ugyanakkor egészséges maradni” – tette hozzá a fitnesz edző.

 

Kimaradt?