Inkább bízunk az egyszerűbb nevű emberekben

Az amerikai UC Irvine tanulmánya szerint az emberek jobban bíznak azokban az idegenekben, akiknek könnyen kiejthető nevük van, mint azokban, akikét nehéz kiejteni, még akkor is, ha az eltérő nehézségű nevű idegenek ugyanabból a külföldi országból származnak – írja az Index. A kutatás a PLOS ONE nevű nyílt szaklapban jelent meg.

Az eredmények alapján, ha valakinek könnyebben kimondható a neve, még az állításaikban is jobban bízunk. Például, az állítást, miszerint „a makadámdió ugyanabba az evolúciós családba tartozik, mint a barack” sokkal többen elhitték, amikor Andrian Babesh mondta, szemben Czeslaw Ratynskával.

A kutatók újsághírekből és honlapokról állítottak össze névpárokat, a világ különböző részeiről. Minden párban az egyik nevet nehéz, míg a másikat könnyű volt kiejteni. Ezután vizsgálták az emberek reakcióit a névpárokkal kapcsolatban. Az egyik kísérletben a résztvevőknek azt kellett elképzelniük, hogy turisták, akik megbízható, biztonságos idegenvezetőt keresnek. Egy másikban pedig arra kérték őket, hogy válasszák ki, mennyire lehet veszélyes a listán felsorolt idegen, csupán a neve alapján.

„Mindegyik kísérletben azt kaptuk, hogy a könnyen kiejthető nevű embereket sokkal barátságosabbnak, megbízhatóbbnak és biztonságosabbnak ítélték. Ennél sokkal meglepőbb volt, hogy a nevek kiejtése arra is hatása volt, mennyire bízunk meg az idegenek állításaiban” – mondta Eryn Newman, a tanulmány szerzője. A kutató szerint a jelenség nemcsak a személynevekhez kapcsolódik: bármilyen információval számolunk, az egyszerűség fontos szerepet játszik. A kutatások szerint például jobban bízunk a könnyebben kiejthető élelmiszer-adalékokban is.

Kimaradt?