Néhány hete Toró még nem ismerte a választási törvényt (AUDIÓ)

Az európai parlamenti választásokon önálló jelöltlista indítását fontolgató Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke a múlt év végén még nem volt tisztában azzal, hogy a választásokon való részvétel feltétele 200 ezer támogató aláírás összegyűjtése.

Ez azon a sajtóbeszélgetésen derült ki, amelyet Toró T. Tibor karácsony előtt tartott kolozsvári újságírókkal. A találkozón a maszol.ro munkatársa arról a forgatókönyvről kérdezte a politikust, hogy az EMNP az EP-választásokon önálló listával induljon, amelynek élén a párt védnöke, Tőkés László álljon.

„Ehhez nem kell aláírásokat gyűjteni. Ez a Néppártnak a döntése. Leteszünk egy listát, semmilyen aláírás ehhez nem kell” – válaszolta kérdésünkre a politikus. Toró egyébként – tekintettel az EMNP alacsony támogatottságára – ezt a forgatókönyvet kamikaze akcióhoz hasonlította, amelynek következtében esetleg az RMDSZ sem éri el az 5 százalékos küszöböt, így az erdélyi magyarság brüsszeli képviselet nélkül marad. (Az egy perces hangfelvétel Toró válaszáról itt hallgatható meg).

Toró T. Tibor időközben tanulmányozhatta a választási törvényt, mert vasárnap azt MTI kérdésére már lehetséges vállalkozásnak nevezte a 200 ezer támogató aláírás összegyűjtését az EMNP számára. "A néppárt minden közéleti szereplővel élénk konzultációba kezd, és amennyiben sikerül a kellő támogatást megszerezni, akkor kész belevágni az aláírásgyűjtésbe. De erről még korai beszélni" - fogalmazott.

Az európai parlamenti választásokat szabályozó romániai törvény 12. cikkelyének (4)-es bekezdése 200 ezer támogató aláírás összegyűjtéséhez köti egy pártlista elindítását a választásokon. A jogszabály értelmében egyéni jelöltek százezer szavazó támogató aláírásával nevezhetnek be a választási versenybe. 

Kapcsolódók

Kimaradt?