Tőkés nem árulta el, hogy indul-e a Fidesz EP-listáján

Kitérő választ adott Tőkés László a Heti Válasznak adott interjúban az újságírónak arra a kérdésére: mi a valóságalapja a hírnek, hogy az idei európai parlamenti választáson a Fidesz listáján indul? Szerinte méltatlan lenne, „ha a párt vezetőivel való konzultáció nélkül” nyilatkozna erről.

„Meg kell nézni, mi az erdélyi magyarság érdeke. Orbán Viktor többször kijelentette, hogy az erdélyi magyar közösség – és nem egyik vagy másik párt – számíthat Magyarország támogatására” – idézte a csak előfizetéssel elérhető interjút szemléző hir24.hu az EP-képviselőt.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy az EP-választás és a népszavazás összekapcsolása esetén a román pártok “maximális mozgósítási üzemmódba kapcsolnának”, hiszen az alkotmány elfogadtatásához legkevesebb 50 százalékos részvétel szükséges. Toró szerint e körülmény arra int, hogy minden eszközt meg kell ragadni az ötszázalékos küszöb átlépéséhez. A legmegfelelőbb eszköznek a magyar koalíciós listaállítást tartotta. A pártelnök elismételte, továbbra is azt szorgalmazzák, hogy Tőkés László kerüljön a lista élére. Hozzátette, a külső szemlélők aligha érthetik, hogy miért dilemma Erdélyben Tőkés indítása.

Az interjút szintén szemléző Transindex szerint Tőkés azt mondta, nincs tudomása arról a Fidesz-megkeresésről, amelyről Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt Elnöke korábban többször is beszélt. Kijelentette: „én a Néppártnak csupán a védnöke vagyok, lehet, hogy ő pártelnökként folytatott idevágó megbeszéléseket”. 

Mint ismert, korábban az EMNP, legutóbb pedig a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is felkérte a lelkész-politikust, hogy a magyar pártok összefogása esetén álljon a koalíciós lista élére az EP-választásokon. Sajtósán, Demeter Szilárdon keresztül a maszol.ro érdeklődésére Tőkés úgy reagált: ha lesz ilyen lista, elgondolkodik a javaslaton.

Kapcsolódók

Kimaradt?