EP-választások: Toró nem híve a kamikaze akcióknak

Személy szerint nem tartja kívánatosnak Toró T. Tibor azt a forgatókönyvet, hogy az Erdélyi Magyar Magyar Néppárt független jelöltet támogasson vagy saját listát indítson a jövő évi európai parlamenti választásokon, és ezáltal megfossza az erdélyi magyar közösséget a brüsszeli képviselettől.

Ezt az EMNP elnöke egy csütörtökön Kolozsváron tartott sajtóbeszélgetésen fejtette ki. A politikus kamikaze akcióhoz hasonlította a független jelölt támogatását vagy az önálló jelöltlista állítását, mert pártja amúgy sem érné el a brüsszeli mandátumot jelentő 5 százalékos küszöböt, ám szavazatok elvonása révén az RMDSZ-t is megakadályozhatja a küszöb elérésében.

„Magánvéleményként mondom: a kamikaze berepüléseket nem szeretem, extrém dolgoknak kell történniük ahhoz, hogy egy ilyesmit bevállaljunk. De nem zárom ki ezt a lehetőseget sem, mert nem tudom, hogy mi történik majd a következő hónapokban” – jelentette ki.

Toró az EMNP fő feladatának azt nevezte, hogy biztosítsa a párt védnöke, Tőkés László számára a lehetőséget a Brüsszelben elkezdett munka folytatására. Megerősítette, azzal az alternatívával is számolnak, hogy Tőkés László a Fidesz európai parlamenti jelöltlistáján szerezzen újabb brüsszeli mandátumot. Ám a legkívánatosabbnak azt tartaná, hogy a magyar pártok koalíciót kössenek az EP-választásokra.

A maszol.ro kérdésére megerősítette, van egy olyan forgatókönyv is, amely szerint az EMNP önálló listával indulna, melynek élén Tőkés László állna. „Benne van ez a lehetőség is a pakliban, de ez is kamikaze akció lenne. Az ígérem, hogy olyan döntéseket nem hozunk, amelyek negatívak az egész erdélyi magyar közösségre nézve” – fogalmazott a politikus.

Lapunk kérdésére, hogyan értékeli az EMNP által stratégiai partnernek tekintett Fidesz elnökének, Orbán Viktornak azt a minapi megállapítását, mely szerint rendeződött a viszonyuk az RMDSZ-szel, Toró kijelentette: tényként kezeli, hogy az RMDSZ és a Fidesz közötti hidegháborús korszak a végéhez érkezett. „Normális jelenségnek tartom, hogy a Fidesz normális viszonyt alakítson ki egy 85 százalékos támogatottságú párttal, amellyel ráadásul ugyanabba a pártcsaládba tartoznak” – jelentette ki.

Mindazonáltal Toró szerint ez egy „konjunkturális viszony”, amit a magyarországi választások határoznak meg. „A Fidesznek bevallott célja, hogy pacifikálja a határon túli magyar szervezetek vezetőit, ne bántsák egymást, és dolgozzanak együtt azon, hogy haladjon a választási regisztráció” – magyarázta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?