Toró: Tőkés Fidesz-listán is indulhat az EP-választásokon

„Természetesen kínálkozik” az a lehetőség Tőkés László számára, hogy a Fidesz európai parlamenti jelöltlistáján induljon a jövő májusi EP-választásokon – jelentette ki Toró T. Tibor a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában csütörtökön.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökét arról kérdezték, milyen opciói vannak az EMNP védnökének, ha az erdélyi magyar politikai szervezetek nem indítanak közös jelöltlistát. Toró erre az esetre két forgatókönyvet vázolt fel.

Az egyik szerint a volt püspök függetlenként indulna az EP választásokon. „Tőkés László nyilván elég erős támogatottsággal bír ahhoz, hogy függetlenként induljon, és felsorakozzanak mögé mindazon politikai szervezetek, amelyek 2007-ben is támogatták” – fogalmazott a politikus.

Toró szerint Tőkés másik opciója a Fidesz-lista lehet. „A Kárpát-Medencei Autonómia Tanács elnökeként számára az a lehetőség is nyitva áll, hogy a stratégiai partnerünkkel, a Fidesszel folytassa a brüsszeli képviseletet” – jelentette ki. Emlékeztetett rá, hogy jelenleg Tőkés az magyar néppárti európai parlamenti képviselőcsoport tiszteletbeli elnöke. „Nagyon jó a kapcsolata a Fidesz-KDNP EP-képviselőivel, tehát természetesen kínálkozik az a lehetőség is, hogy közöttük folytassa munkáját” – tette hozzá.

Az EMNP elnöke azt a lehetőséget nem említette, hogy Tőkés a néppárt listáján az RMDSZ ellenében induljon az EP-választásokon. Ugyanakkor erődemonstrációnak nevezte, hogy Kelemen Hunoréknak elutasítják a magyar pártkoalíció lehetőségét.

„Ha az RMDSZ rájön arra, milyen következményekkel jár, ha kiszorítja a többi pártot és lemond akár százezer szavazatról, akkor valószínűleg hátrább lépnek kettőt. Bízom abban, hogy a helyzet jövő tavasszal letisztázódik” – mondta Toró T. Tibor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?