Tőkés "elgondolkozna" azon, hogy koalíciós jelöltlista élére álljon

Ha az erdélyi magyar pártok összefognak, és közös jelöltlistát támogatnak az európai parlamenti választásokon, akkor Tőkés László elgondolkozik majd az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT) azon a felkérésén, hogy e lista élére álljon.

Ezt az EP-képviselő sajtósa nyilatkozta a maszol.ro kérdésére kedden. Demeter Szilárdot az EMNT aznapi közleménye kapcsán kerestük meg, amely szerint a szervezet (akárcsak az EMNP) arra kéri Tőkés Lászlót, hogy a magyar pártok összefogása esetén álljon a koalíciós lista élére. A közleményből azonban az nem derült ki, hogy az EMNT elnöke miként viszonyul saját szervezete felkéréséhez.

„Tőkés László már számtalanszor világossá tette az álláspontját: az EP-koalíciós lista nem személyi kérdés, hanem a választási matematika által diktált szükségszerűség. Ha a pártok ezt belátják, és képesek a rövid távú érdekeiken felülemelkedve létrehozni az összpárti koalíciót, akkor elgondolkodik a felkérésen. Ha az az erdélyi magyarság érdeke, hogy minél erősebb EP-képviseletünk legyen, és ebben neki feladatot kell vállalnia, akkor nem fog kibújni a felelősség alól, ahogy eddig sem tette” – jelentette ki Demeter Szilárd.

Mint ismert, korábban az EMNP elnöke, Toró T. Tibor megerősítette: azzal az alternatívával is számolnak, hogy Tőkés László a Fidesz európai parlamenti jelöltlistáján szerezzen újabb brüsszeli mandátumot. A magyarországi kormányzó párt eddig azonban még nem erősítette meg, hogy helyet ajánlottak fel jelöltlistájukon Tőkésnek.

Ugyanakkor a koalíciós jelöltlista kizárt az EP-választásokon. Az RMDSZ főtitkára, Kovács Péter a maszol.ro-nak megerősítette az szövetségnek azt a korábban már bejelentett szándékát, hogy önálló listával induljon a brüsszeli mandátumokért.

Kapcsolódók

Kimaradt?