A kamikaze akció hívei az EMNP székelyföldi szervezetei

Egyre hangsúlyosabban merül fel az Erdélyi Magyar Néppártban (EMNP) az önálló európai parlamenti jelöltlista indításának gondolata – nyilatkozta a maszol.ro-nak az EMNP országos választmányának elnöke.

Zakariás Zoltán tájékoztatása szerint elsősorban a párt székelyföldi szervezetei szorgalmazzák azt, hogy ha az RMDSZ-szel nem tudnak kiegyezni közös lista támogatásában, akkor saját jelölteket indítsanak a májusi EP-választásokon.

A választmányi elnököt emlékeztettük arra, hogy egy múlt decemberi sajtóbeszélgetésen az EMNP elnöke, Toró T. Tibor maga sem zárta ugyan ki ezt a forgatókönyvet, de kamikaze akcióhoz hasonlította a független jelölt támogatását vagy az önálló jelöltlista állítását. Pártja ugyanis amúgy sem érné el a brüsszeli mandátumot jelentő 5 százalékos küszöböt, ám szavazatok elvonása révén az RMDSZ-t is megakadályozhatja a küszöb elérésében.

„December óta sok idő telt el. Azóta ülésezett az EMNP országos elnöksége is, és most már sokan nem tartják kamikaze akciónak az önálló lista indítását” – magyarázta Zakariás. A politikus azzal érvelt, hogy a Néppártnak vannak esélyei a mandátumszerzésre.

Arra a felvetésünkre, hogy mire alapozza optimizmusát, mert az EMNP nagy gyenge eredményt ért el a 2012-es parlamenti választásokon, a választmányi elnök leszögezte: matematikai esélyekről beszélt. „Emellett számos jelzés érkezett hozzánk arról, hogy a szavazók az elmúlt hónapokban elfordultak az RMDSZ-től” – tette hozzá.

Az EMNP a párt országos választmányi ülésén dönt az önálló lista esetleges indításáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?