Sepsiszentgyörgy fogadja ezentúl egész Háromszék szemetét

Felszámolják a kézdivásárhelyi szeméttelepet, múlt héttől már a sepsiszentgyörgyi telep fogadja be minden háromszéki település hulladékát, az egész megyét kiszolgáló, korszerű lerakó megépítéséig. A Kovászna megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, Gheorghe Neagu szerint elkezdődött a kézdivásárhelyi szemétlerakó bezárásának munkálata, amit az év első felében be is fejeznek.

Neagu emlékeztetett, hogy korábban felszámolták a kovásznai, baróti és bodzafordulói szeméttelepeket is, amelyek nem feleltek meg az uniós követelményeknek. A sepsiszentgyörgyi hulladéklerakót törvény szerint 2017-ig lehetne működtetni, de a szakemberek becslése szerint szűkös kapacitása miatt jövő évben feltelik.

Mint arról beszámoltunk, a háromszéki önkormányzat 30 millió euró uniós pályázatot nyert az egész megyét kiszolgáló korszerű hulladéktározó megépítésére, és a meglévő szeméttelepek felszámolására. A Maksa és Lécfalva közé tervezett, 15 hektáros korszerű hulladékkezelő központ építése azonban még nem kezdődhetett el, mivel a kivitelező kiválasztására meghirdetett versenytárgyalást az egyik vesztes cég megfellebbezte, és egy éve zajlik a pereskedés, amelynek következő fordulója január 29-én lesz, mondta el lapunknak Tóth Birtan Csaba.

Az Öko Sepsi Társulás igazgatója szerint az Európai Unió 2015-ig adott haladékot a hulladékgazdálkodási rendszer megépítésére és a 30 millió euró elköltésére, így szűkös a hátralévő kivitelezési határidő. Fennáll annak veszélye, hogy ha a pereskedés miatt nem sikerül időben megépíteni az új lerakót, elveszhet az uniós támogatás, és a költségeket más forrásból kell majd előteremteni.

Kovászna megye lakossága évente közel 200 ezer tonna szemetet termel. Ezt eddig négy város hulladéklerakóiban helyezték el, de most már csak a sepsiszentgyörgyi telephelynek kell befogadnia. A háromszéki önkormányzat egyébként felvállalta, hogy a települések helyett kifizeti a hulladékgazdálkodási pályázat önrészét is, hogy megépülhessen a Maksa és Lécfalva közti korszerű hulladéktároló, válogató és komposztáló üzem, amely a következő 20 évben ki tudja szolgálni Kovászna megyét.

Kimaradt?