Megvan III. Richárd nyughelye?

Brit régészek megtalálták annak a templomnak a maradványait, amelyben feltehetően eltemették III. Richárd angol királyt, a rózsák háborújának végső vesztesét – írja az MTI a The Daily Telegraph című brit lap információira hivatkozva.

III. Richárd volt az utolsó York-házi uralkodó az angol trónon, a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatában vesztette életét 1485-ben. A történészek legjobb tudomása szerint a ferences rendi Grey Friarsnek nevezett templomban temették el III. Richárdot, ám az épületet idővel lerombolták és hajdani holléte az idők homályba veszett.

Most a Leicesteri Egyetem régészei biztosra veszik, hogy a ferences templomnak, Leicester egyik legjelentősebb egyházi épületének maradványaira bukkantak. Az ásatások a múlt héten kezdődtek, és mostanra feltárult egy két méter széles folyosó, amely nagy valószínűséggel kövezett padlózatú kolostori kerengő lehetett. A kutatók egy másik épület maradványait is meglelték, szintén kőpadlózatúét.

"A következő lépés a templom alapterületének betájolása és feltárása, ami különösen fontos, hiszen a feljegyzések szerint ott temették el III. Richárdot" - idézte Richard Buckley-t, az ásatás vezetőjét a The Daily Telegraph című brit lap.

Kimaradt?