Elnézést kért Ponta, amiért lenácizta Elmar Brokot

Elnézést kért kedden este Victor Ponta, amiért korábban fasiszta gondolkodásúnak nevezte Elmar Brok német európai parlamenti (EP) képviselőt. Ez egy nappal azután történt, hogy a szintén baloldali Martin Schultz EP-elnök számon kérte ezt a miniszterelnökök.

Ponta a múlt héten "felelőtlen, demagóg, fasiszta gondolkodású" politikusnak nevezte a német néppárti EP-képviselőt, amiért az kiutasítást és ujjlenyomatvételt javasolt a szociális rendszerrel visszaélő bevándorlók esetében. Schultz hétfőn az EP plénuma előtt is jelezte: elfogadhatatlannak tartja az ilyen minősítéseket, és közölte, hogy beszélni fog erről Pontával. A hétfői ülésnapon Tőkés László EP-képviselő is védelmébe vette az EP külügyi bizottságának néppárti elnökét. 

A kormányfő kedden megerősítette, hogy valóban felhívta őt az EP elnöke, akinek a szavaiból megértette, hogy Brok nem minden román bevándorlóra gondolt, csak azokra, akik visszaélnek a szociális rendszerrel. Ponta elismerte, hogy reagálása "nem volt szerencsés", és emiatt sajnálatát fejezte ki Schultznak.

"Lehet, hogy rosszul értettem, lehet, hogy pontatlanul fordították (...) Az mindenesetre fontos - és ezzel Schultz úr is egyetértett - hogy nem fogadhatunk el a románokkal és bolgárokkal szemben valamiféle Európa-ellenes rendszer bevezetését" - jelentette ki.

Brok: Románia barátja vagyok

A vitát Brok egy lapinterjúja váltotta ki, amelyben azt javasolta a románok és bolgárok előtt is megnyílt német munkaerőpiac védelmében: utasítsák ki a szociális rendszerrel visszaélő bevándorlókat Németországból, és vegyenek ujjlenyomatot tőlük, hogy visszatérésüket meg lehessen akadályozni. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök ezt akkor úgy kommentálta: Monica Macovei néppárti politikus "barátaitól" csak arra lehet számítani, hogy ujjlenyomatot vetetnének a románoktól, és elektromos kerítések mögé zárnák őket.

Elmar Brok válasznyilatkozatában rámutatott: több mint 15 évig harcolt azért, hogy Románia és Bulgária az Európai Unió teljes jogú tagjává váljék, és most éppen azért emelt szót, hogy egy - az uniós szabályokat megsértő - kisebbség miatt ne kerüljön veszélybe a román és bolgár törvénytisztelő többség európai mozgásszabadsága.

"Ponta úr, akinek a jogállamhoz való viszonyát mindenki ismeri, most a törvénytisztelet érdekében tett felhívásomért vádol, de szemrehányása ellene fog fordulni. Nem kellene populista, belpolitikai célok miatt így viszonyulnia Románia egy régi barátjához" - fogalmazott Elmar Brok.

Kapcsolódók

Kimaradt?