Igen, tessék! – mozgalom Marosvásárhelyen is

A kolozsvári sikerből kiindulva a Bernády György Közművelődési Alapítvány kezdeményezte az Igen, tessék! Da, poftiți! mozgalom marosvásárhelyi elindítását.

Borbély László, a Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke csütörtökön ismertette a programot, amely – mint mondta – az összes nyugat-európai országban létezik, és olyan kezdeményezés, amely gazdagabbá teszi azokat, akik bekapcsolódnak.igen-tessek1

Tudatosítani a kétnyelvűséget

„Itt annál is inkább jelentős, mert Marosvásárhely multikulturális város, itt mondták ki először a vallásszabadságot, itt hangsúlyozták a tolerancia jelentőségét" – fogalmazott Borbély, hozzátéve, hogy az 1990. márciusában esett sebek mára begyógyultak már, de a kétnyelvűségről, annak alkalmazásáról, akkor is beszélni kell.

„Azért van szükség Marosvásárhelyen is erre a mozgalomra, mert tudatosítani kell mindenkiben, hogy milyen fontos a kétnyelvűség. Mi most a magánszektorhoz fordultunk, és engem is meglepett, mennyire pozitívan reagálnak. Üzleti szempontból is megéri nekik, tudniillik van egy honlapunk, reklámozzuk a partnercégeket" – mondta a maszol.ro-nak a kezdeményező Bernády Alapítvány elnöke.

A mozgalomban résztvevő cégek felkerülnek egy marosvásárhelyi térképre, ahol az összes kétnyelvű vállalatot, szolgáltatást megjelölik. Az ablakukra felkerül az Igen, tessék! matrica, amely arról tájékoztat, hogy az üzlethelyiségben lehet magyarul beszélni. „Végül kell tudatosítani a magyarokban is Marosvásárhelyen, hogy együtt harcoljuk ki ezt a jogot. Tehát a magyar vásárló, amikor bemegy az üzletbe, akkor mondhassa azt, hogy kér egy kenyeret és válaszoljanak magyarul" – mondta Borbély.

Nem erőltetik rá senkire

Az alapítványi elnök elmondta: Az Igen, tessék! Da, poftiți! civil kezdeményezés, nem erőszakolják rá senkire. A következő lépés egy call-center, úgynevezett hívás-központ létrehozása lesz, ami Kolozsváron már működik. Ezen keresztül nem csak üzleteket, hanem taxivállalatokat, vendéglőket, szállodákat ajánlanak, ahol az alkalmazottak magyarul is beszélnek.

A magánszféra megszólításával párhuzamosan az intézményeket is megszólítják, mert bár kötelességük magyarul beszélni, civil mozgalomként megkérdezik, hogy mit tesznek, amikor valaki magyarul érdeklődik, vagy ügyet szeretne intézni.{loadposition otp}

Az Igen, tessék! Da, poftiți! mozgalom társszervezője a MAG – Mai Generáció Ifjúsági Szervezet, amelynek tagjai vállalták a cégek megkeresését. Az önkéntesek plakátokat, matricákat, írószereket és csomagolásra használható papírtasakokat tartalmazó ingyenes alapcsomagokat fognak eljuttatni a partberséget vállaló cégekhez.

A mozgalomhoz eddig 28 cég csatlakozott. A cégek listáját havonta közzéteszik az írott sajtóban, az Erdély Televízió műsorajánlójában, a Bernády György Közművelődési Alapítvány honlapján és az Igen, tessék! Da, poftiți! facebook oldalán.

Kimaradt?