Aggasztóan meleg lesz a hétvégén, árt a növényeknek

Az évszakhoz képest szokatlanul meleg lesz a hét végén – figyelmeztetnek a meteorológusok. Szombaton különösen a nyugati országrészben és a hegyvidéken melegszik fel a levegő, hőmérséklete nappal akár a 13 Celsius fokot is elérheti, az éjszakai hőmérsékletek 7 és mínusz 8 fok között váltakoznak régiónként.

Erdélyben felhős, ködös idő várható, északon esőzésre is lehet számítani. Míg Bukarestben a felhős, ködös időt enyhe szél kíséri és a hőmérséklet -2 és 4 fok között alakul ezen a hétvégén, a hegyvidéken esni fog az eső.

Bánságban a levegő 12-13 fokig fog felmelegedni a nappali órákban, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig a zárt völgyekben sem süllyed -6 fok alá. A Nyugati Érchegységben és a Keleti Kárpátokban vasárnap eső lesz. 

Egyelőre csak a felszíni növényeket csapta be a meleg

Január első napjaiban az orgonabokrok rügyei duzzadnak, virágzik az ibolya, a tulipánok hajtásai előbújnak a földből. A szokatlan, tavaszias meleg aggodalomra ad okot, mivel ha ezt az enyhülést kemény téli időszak váltja fel, akkor jelentős fagykárokra lehet számítani. Bálint György kertészmérnök a greenfo.hu-nak elmondta, a mélyebben gyökerező növények nem hagyták magukat félrevezetni: a talaj alsóbb rétegei nem melegedtek fel, ezért az egyébként korán ébredő kajszi és őszibarack, a cseresznye és a meggy rügyei mélynyugalmi állapotban maradtak, bennük a nedvkeringés nem indult meg. 

Ebben az időszakban sok örökzöld növény levele barnul, a tűlevelek lehullnak. Ezt a jelenséget a vízhiány idézte elő. Az örökzöld fák és cserjék ugyanis a téli hónapokban is lélegeznek, párologtatnak, vízre tartanak igényt. Ezért ezeket most is öntözni kellene, még pedig nagy vízadagokkal – tanácsolja a szakember.

Február viszont nagyobb veszélyeket hordoz, enyhe időben megindul a nedvkeringés, a szövetek a vízfelvétel következtében fellazulnak és a növény fagyra érzékenyebbé válik. Ha a mostani enyhe időt zord, fagyos idő követi, akkor az érzékeny virágrügyek elfagyhatnak. A februári tavasz – márciusi tél az idei gyümölcs és szőlőtermést semmisítheti meg.  Súlyosbítja az időjárás a növényvédelmi helyzetet is. A kártevők tojásai és a betegségek spórái a telet károsodás nélkül vészelték át, tehát tavasszal nagymértékű elszaporodásukra kell felkészülnünk.

Kimaradt?