IMAS: közel tíz százalékkal csökkent az USL népszerűsége

A júniusi 66,7 százalékról 57,1 százalékra csökkent augusztusra a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) népszerűsége az IMAS legfrissebb közvélemény-kutatása szerint. A kedden közölt felmérés az Adevărul napilap megrendelésére készült.

Az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) és a parlamenten kívüli Dan Diaconescu Néppárt (PP-DD) iránt nőtt a bizalom az elmúlt három hónapban: a PDL a szavazatok 17,8, a PP-DD 14,1 százalékát szerezné meg, ha most tartanák a választásokat. Az RMDSZ a szavazatok 5,8 százalékát nyerné el.

Az IMAS szakértői az USL népszerűség-csökkenését az államfő sikertelen leváltási kísérletével hozzák összefüggésbe. Előrejelzéseik szerint a következő hetekben a csökkenő trend megmarad, egyrészt a schengeni csatlakozás körvonalazódó kudarca, másrészt az ország gazdasági helyzete miatt.

Ezt a trendet erősítették meg az államfő visszatérése után közzétett más felmérések is. Veres Valér szociológus korábban a maszol.ro-nak azt nyilatkozta: az USL népszerűsége a választásokig jó eséllyel 50 százalék alá csökken.

Az IMAS felmérése augusztus 9-14. között készült 1093 személy megkérdezésével; a hibaküszöb három százalékos.

Kimaradt?