Tamara nagynéni: jogerősen felmentették Năstasét

Jogerősen felmentette hétfőn a legfelsőbb bíróság Adrian Năstase volt miniszterelnököt a „Tamara nagynéni" nevet viselő bűnvádi dossziéban megfogalmazott korrupciós vádak alól. Az ügyészek öt év szabadságvesztés kiszabását kérték a jelenleg is börtönbüntetését töltő politikusra.

A bírák felmentették a bűnvádi per másik két vádlottját, Ioan Melinescut és Ristea Priboit is.

A legfelsőbb bíróság alapfokon már ártatlannak nyilvánította Năstasét, ám az ügyészek fellebbeztek. A fellebbezés hétfői tárgyalásán jelen volt a vádlott is, aki politikai indíttatásúnak nevezte a „Tamara nagynéni" dossziét.nasty masolat

Adrian Năstasét a jilavai börtönből szállították a tárgyalásra. A terembe bilincs nélkül engedték be. Többen a jelenlévők közül megtapsolták a politikust.

Az ügyészek azzal vádolták a volt miniszterelnököt, hogy Ioan Melinescu, a pénzmosás elleni hivatal korábbi vezetőségi tagja segítségével 400 ezer dollár (felesége, Dana rejtélyes nagynénijének állítólagos öröksége) nyomát próbálja eltüntetni. A kormányfőt állítólag Melinescu figyelmeztette arra, hogy a 400 ezer dollár ügyében vizsgálódik a hivatal.

A nagynéni  öröksége

A DNA arra próbált fényt deríteni, hogy milyen körülmények között került 400 ezer dollár a 2000 és 2004 között Dana Năstase bankszámlájára. Nastaséék szerint ez az összeg olyan ékszerek, festmények és antik tárgyak értékesítéséből származott, amelyeket Dana Năstaséra nagynénje, egy bizonyos Tamara  hagyott. Az ügy azért vált gyanússá, mert Tamara néniről a szomszédok úgy tudták, hogy szerény nyugdíjából él. {loadposition OTP}

A 400 ezer dolláros összeget Năstaséék egy családi barátja, a Tamara Cernisovtól származó festményeket és ékszereket állítólag megvásárló Bittner Alexandru készpénzben fizette be Dana Năstase számlájára. A DNA szerint valójában pénzmosásról volt szó, amelynek nyomait  Ioan Melinescu, az ügyet kivizsgáló hivatal elnöke tüntette el kinevezése fejében - ezt azonban a bíróság nem látta bizonyítottnak, és jogerőre emelte a 2011 decemberében első fokon hozott felmentő ítéletet.

A Zambaccian-dosszié

A "Zambaccian" néven ismert harmadik perben Nastase első fokon három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Ebben az ügyben nem korrupciós bűncselekmény, hanem zsarolás miatt ítélte el a legfelsőbb bíróság.

A Zambaccian dossziéban (ez annak az utcának a neve, ahol Năstase lakik) az ügyészek azzal vádolták a volt kormányfőt, hogy 630 ezer euró értékben fogadott el kenőpénzt, egyebek mellett lakása felújítására. A bírák azonban felmentették a kenőpénz elfogadásának vádja alól, és zsarolás miatt szabtak ki rá és feleségére három-három év felfüggesztett börtönbüntetést.

Adrian Năstase jelenleg a "Minőség trófejája" elnevezésű bűnvádi dossziéban kapott két éves börtönbüntetését tölti.

Kimaradt?