Greenpeace: erdőirtást jelent a Schweighofer-beruházás

A Greenpeace is kifogásolja a háromszéki Rétyre tervezett Holzindustrie Schweighofer fűrészüzem engedélyezési eljárását. A világ legnagyobb környezetvédelmi szervezetének romániai aktivistái tiltakozó levelet írtak a Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatalnak, és internetes aláírásgyűjtést is kezdeményeztek.

A Greenpeace kampányvezetője, Doina Danciu levelében rámutat, hogy a Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatal döntésével évente egymillió fa kerül veszélybe, ennyi fa kivágását eredményezi az osztrák Schweighofer gyár engedélyezése, és a környezetvédelmi hivatalnak mégis az a véleménye, hogy a fűrészüzemnek nem lesz a környezetre hatása. Rámutatnak, hogy Romániában óránként három hektár erdőt vágnak ki, ilyen körülmények között a rétyi gyár is jelentősen hozzájárul az erdőirtáshoz.

A Greenpeace sérelmezi, hogy a háromszéki hatóságok környezeti hatástanulmány nélkül adják meg az építkezéshez szükséges környezetvédelmi engedélyt, ezért kérik az engedélyezési eljárás újrakezdését, és a lakosság véleményének megkérdezését. A Doina Donciu levelében rámutat, hogy gyanúsnak tartják azt a sietséget, amellyel a Környezetvédelmi Hivatal arról döntött, hogy a fűrésztelep engedélyezéséhez nincs szükség környezeti hatástanulmányra, és azt, hogy nem adtak lehetőséget az ügy iránt érdeklődő civileknek, hogy véleményezzék az engedély kibocsátását, mivel a szakbizottsági ülés előtt alig egy órával közölték honlapjukon a gyűlés időpontját.

Mint arról beszámoltunk a rétyi fűrésztelep megvalósítását ellenző Indigó csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi érdekek helyett, a beruházó érdekei érvényesülnek az engedélyeztetési eljárás során, de kifogásolják, hogy a Kovászna megyei hatóságok környezeti hatástanulmány elkészítése, és a lakosság megkérdezése nélkül kívánják engedélyezni a rétyi fűrészüzem megépítését.

A Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatal vezetője, Gheorghe Neagu lapunknak kifejtette: az általa vezetett intézmény betartja a fűrésztelep építkezésének engedélyezésre vonatkozó törvényeket. Állítása szerint a Schweighofer fafeldolgozó gyár létesítésére kért engedélyt, és ehhez nem szükséges környezeti hatástanulmány, mivel az nem szennyezi a környezetét.

Magyarázata szerint az osztrák befektető egyelőre nem igényelt építkezési engedélyt a hőközpontja számára, amelyhez szükséges lenne a környezeti hatástanulmány. Gheorghe Neagu szerint a szakbizottságok ülését honlapjukon meghirdették, ahogyan a törvény kéri, viszont a jogszabály nem rendelkezik arról, hogy mennyi idővel az esemény előtt kell azt közölni.

Kapcsolódók

Kimaradt?