Schweighofer-ügy: a beruházó érdekei érvényesülnek

A közösségi érdekek helyett, a beruházó érdekei érvényesülnek a háromszéki Rétyre tervezett Holzindustrie Schweighofer fűrészüzemének engedélyeztetési eljárása során, hívja fel a figyelmet lapunknak küldött közleményében az Indigó csoport.

Az óriás fűrészüzem megvalósítását ellenző civilekből álló csoportosulás idén júniustól követi figyelemmel az engedélyeztetési folyamat során érintett állami és közintézmények által meghozott döntéseket. Az általuk feltárt adatokat rendszerint interneten hozzák nyilvánosságra. Ugyanakkor kifogásolják, hogy a Kovászna megyei hatóságok környezetvédelmi hatástanulmány elkészítése, és a lakosság megkérdezése nélkül kívánják engedélyezni a rétyi fűrészüzem megépítését.

Az Indigó csoport szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye rámutat, hogy a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal december 5-i döntése értelmében környezeti hatástanulmány nélkül bocsátotta ki a fűrészüzem környezetvédelmi engedélyezését. Az engedélyt a november 29-i szakbizottsági konzultáció alapján állították ki. A civilek kifogásolják még, hogy a környezetvédelmi hivatal honlapján a bizottsági ülés előtt alig egy órával tették közzé az összehívót, holott más esetekben, ezt a tanácskozás előtt két nappal megtették. Az Indigó csoport szerint ez az eljárás sérti a demokratikus adatközlés és az intézményi transzparencia alapelveit, azt sejteti, hogy a döntéshozatal nem a közösség érdekeit volt hivatott figyelembe venni. Hozzáteszik, hogy megbízható információik szerint a szakbizottságok azt javasolták a Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatalnak, hogy a rétyi fűrészüzem építéséhez szükséges engedélyt a gyár működésének környezeti hatásvizsgálata nélkül bocsássák ki.

A környezetvédő civilek szerint ez azt jeleni, hogy megkönnyítették, meggyorsították a környezetvédelmi engedély kibocsátását, másrészt azt is jelenti, hogy a Schweighofer gyár működése során fellépő esetleges egészségügyi, környezeti kockázatokat nem kell a közösség tudomására hozni, nem kell erről lakossági közmeghallgatást tartani. Következésképp az engedélyeztetés legfontosabb szakaszából, amikor a gyár működése során az egészségre és a környezetre való hatását kellene vizsgálni, a közösségi szempontokat kizárták, írja az Indigó csoport.

A Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatal vezetője, Gheorghe Neagu lapunknak kifejtette: az általa vezetett intézmény betartja a fűrésztelep építkezésének engedélyezésre vonatkozó törvényeket. Állítása szerint a Schweighofer fafeldolgozó gyár létesítésére kért engedélyt, és ehhez nem szükséges környezeti hatástanulmány, mivel az nem szennyezi a környezetét. Magyarázata szerint az osztrák befektető egyelőre nem igényelt építkezési engedélyt a hőközpontja számára, amelyhez szükséges lenne a környezeti hatástanulmány. Gheorghe Neagu szerint a környezetvédő civilek megpróbálják a maguk szempontjai szerint értelmezni a vonatkozó törvényeket, de a hatóság betartott minden előírást. Hozzátette: a szakbizottságok ülését honlapjukon meghirdették, ahogyan a törvény kéri, viszont a jogszabály nem rendelkezik arról, hogy mennyi idővel az esemény előtt kell azt közölni.

Az Indigó csoport kifogásolja, hogy a rétyi beruházás engedélyezési folyamatában a közösség szempontjait senki nem képviselte, így sajnálatos módon a beruházó szempontjai érvényesültek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?