Meghurcolják a Mikó-tüntetés felszólalóit is?

A Legfelső Bírói Tanács (CSM) alelnöke azt kérte az intézmény vizsgálati részlegétől, hogy ellenőrizze, nem sértik-e az igazságszolgáltatás függetlenségét a Székely Mikó Kollégium ügyében tartott sepsiszentgyörgyi tüntetésen elhangzott kijelentések.oana-haineala-2

A CSM erről közleményt adott ki hétfőn. A Mediafax hírügynökség szerint az Oana Schmidt Hăineală CSM-alelnök által aláírt kereset emlékeztet, hogy a tüntetés felszólalói bírálták a buzăui bíróság döntését, amely első fokon börtönbüntetésre ítélte a restitúciós bizottság három tagját, az iskola épületét a város tulajdonába helyezte át, és az Erdélyi Református Egyházkerületet jelentős kártérítés kifizetésére kötelezte.

A legfelső bírói tanács a bírák és ügyészek szakmai testülete, amely arra hivatott, hogy felügyelje az igazságszolgáltatás működését. A CSM-nek van egy úgynevezett kivizsgáló részlege, amely elsősorban a bírák és az ügyészek ellenőrzésére hivatott akkor, amikor ez utóbbiak magatartásával, szakmai munkájával kapcsolatban kételyek merülnek fel. Az igazságszolgáltatás rendszerén kívül eső személyek esetében is van hatásköre, így például megvizsgálhatja, hogy közéleti személyiségek, politikusok nyilatkozatai milyen mértékben tekinthetők az igazságszolgáltatásra nehezedő nyomásgyakorlásnak, és milyen mértékben sértik az igazságszolgáltatás függetlenségét. A CSM illetékesei az MTI-nek nyilatkozva elmondták: ez utóbbi esetben a bírói tanács nem rendelhet el szankciókat, hanem megállapíthatja, hogy a szóban forgó kijelentések sértik-e vagy sem az igazságszolgáltatás függetlenségét. A CSM kivizsgáló részlege az ellenőrzés során egy jelentést készít, amelyet elküld a CSM plenáris ülésének, amely vagy elfogadja vagy elutasítja azt.

„A bíróság ítéletének valamint az ügyészek munkájának kritizálása nyomásgyakorlási kísérletnek tekinthető az ügyben végső határozatot hozó táblabíróságra. Úgy véljük, hogy egy nem jogerős bírósági ítéletet csakis jogi úton szabad megtámadni. Mindezek fényében felkérjük, vizsgálják meg, hogy a sepsiszentgyörgyi tüntetések elhangzottak nem sértik-e a bírák függetlenségét"  – áll a CSM keresetében.

A bejelentés előzményének tekinthető, hogy Victor Ponta miniszterelnök a kormány szombati ülésén Mona Pivniceru új igazságügyi miniszterhez szólva reményét fejezte ki, hogy a bírói tanács eljárás indítását kéri a CSM kivizsgáló testületétől, hiszen a sepsiszentgyörgyi tüntetés - mint fogalmazott – lényegében egy bírósági döntés ellen irányul.

Kelemen: jogállamban mindent lehet bírálni

A maszol.ro-nak adott múlt heti interjúban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt nyilatkozta: a sepsiszentgyörgyi tüntetés nem tekinti igazságszolgáltatásra gyakorolt nyomásnak. „Nem hiszem azt, hogy egy demokratikus társadalomban, amikor igazságszolgáltatás kerül szóba, lehajtott fővel mindenkinek kussolnia kell” – fogalmazott a politikus.

Kelemen szerint egy jogállamban mindent lehet bírálni. „Egy percig sem gondolom azt, hogy Romániában az igazságszolgáltatás olyan intézmény, amely tökéletesen, olajozottan működik, amelyben nem történnek tévedések. A legjobb szándék által vezérelt ember is tévedhet, így tévedhet az ügyész is, a bíró is, mert emberből van” – jelentette ki a szövetségi elnök.

Kimaradt?