A kormány megfeledkezett a szexuális nevelésről

Több civil szervezet azzal vádolja a kormányt, hogy a jövő évi költségben sem irányzott elő pénzt a kiskorúak szexuális nevelésére, holott az ENSZ szakertői szerint a nevelés hiánya miatt elterjedt jelenség a leányanyaság Romániában.

Az ENSZ már korábban felhívta a román hatóságok figyelmét arra, hogy az országnak stratégiára van szüksége a szexuális nevelés terén. Csakhogy az Egészségügyi Minisztérium a civli szervezetek szerint a 2014-es költségvetésében megfeledkezett erről: nem irányoztak elő pénzt a korai vagy a nemkívánt terhességek, a nemi úton terjedő betegségek megelőzésére.

Pedig az adatok aggasztóak: a munkaügyi minisztérium kimutatásai szerint az elmúlt 3 évben mintegy 90 ezer 19 évesnél fiatalabb lány szült gyermeket, további 40 ezer lány pedig abortusznak vetette alá magát.

A nemzetközi statsztikák szerint Románia első helyen áll az idő előtti gyermekvállalás terén, az ENSZ pedig azt javasolja a román hatóságoknak, vezessék be kötelező tantárgyként a szexuális nevelést az iskolákba. A kimutatások szerint akadnak 10-11 éves kislányok, akik teherbe esnek, ennek pedig a szakértők szerint az az oka, hogy nem kaptak idejében szexuális felvilágosítást. 

Több mint 20 ezer kiskorú lánynak van már gyermeke az országban, négyezer leányanya pedig már a második gyermekét hozza világra, pedig maga sem töltötte be a 18 évet. Jelen pillanatban országos szinten mintegy 700 csecsemő helyzete tisztázatlan: kiskorú édesanyjuk, amint világra hozta őket, el is szökött a kórházból. Ezek a gyerekek még nem minősülnek elhagyottnak, de a szülők hónapok óta nem is érdeklődnek felőlük. 

Kapcsolódók

Kimaradt?