Nagyon sok a kiskorú anya Háromszéken

Kiskorú megrontása miatt indítottak eljárást Kovászna megyében egy árapataki fiatalember ellen. Marin Nicoleta szóvivő szerint a település rendőrségét hétfőn délután riasztották a szülők, hogy 13 éves kislányuk egy napja elment otthonról és nem tudják, hol van. Nem sokra rá a rendőrök megtalálták a kislányt egy 18 éves helybéli fiú otthonában. Mint kiderült, a fiú nemi kapcsolatot létesített a kiskorú lánnyal, annak beleegyezésével.

A rendőrség kiskorú megrontása vádjával indított eljárást a fiú ellen, amiért 3-tól 10 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Érdeklődésünkre a Kovászna megyei rendőrség parancsnoka, Ion Popa elmondta: gyakoriakká váltak az ilyen esetek, amelyek főként a háromszéki roma közösségek körében fordulnak elő.

Nemrégiben a sepsiszentgyörgyi kórház vezetősége is felhívta a figyelmet, hogy jelenséggé vált, hogy kiskorúak adnak életet kisbabáknak. Antal Álmos, a kórház orvos-igazgatója szerint évről évre növekszik a kiskorú anyák száma: 2009-ben 66, 2010-ben 73, 2012-ben 82 kislány szülte meg gyerekét a sepsiszentgyörgyi kórházban, idén az év első hét hónapjában már több mint 60 esetet vettek nyilvántartásba.

Antal rámutatott: előfordul, hogy 14 éves gyerekek szülnek, ezt pedig nem kellene a hatóságoknak tétlenül szemlélniük. Ha az anyának még nincs személyazonossági igazolványa, tehát nem töltötte be a 14 évet, nem írathatják a nevére a kisbabát, sőt nem is adhatják oda neki, ilyenkor egy felnőtt korú rokon bevonására van szükség.

A legtöbb gyerekanya vidéki, sokan vannak Bölönből, Árapatakról és Előpatakról. A kórház minden esetet jelent a gyermekvédelmi hatóságnak és a rendőrségnek, mondta Antal Álmos, aki szerint a romák körében nem működnek a társadalmi korlátok, ezért a hatóságok a megelőzésre kell hogy fektessék a hangsúlyt.

Kimaradt?