Hárommillió 15 évesnél fiatalabb anya lehet a földön 2030-ra

A leányanyák közül kétmillióan a 15 évet sem töltötték be - derült ki az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) szerdán nyilvánosságra hozott, A világ népességének helyzete 2013-ban című jelentéséből. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2030-ra a 15 évesnél fiatalabb anyák száma hárommillióra emelkedhet a világon.

A jelentés adatai szerint a fiatalkorú anyák 95 százaléka a fejlődő országokban él. A fejlett országokban évente mintegy 680 ezer 18 évesnél fiatalabb lány hoz világra gyermeket, a szülések csaknem fele az Egyesült Államokban történik.

A fejlődő országokban évente körülbelül 3,2 millió nem biztonságos abortuszt végeznek 15-19 éves lányokon. Hetvenezer lány a terhesség és a szülés során fellépő szövődmények következtében veszíti életét.

A jelentés szerint a korai várandósság kockázati tényezői az alacsony iskolázottság, az elmaradott, a falusi származás és a szegénység. A hosszabb ideig iskolába járó lányok kisebb eséllyel lesznek idő előtt terhesek, ezenkívül az intézményes oktatás a "legjobb megelőzése" a túl korai házasságnak, mely a világon naponta körülbelül 39 ezer kiskorú lányt érint.

Kimaradt?