Ponta: pszichológiai kérdés a schengeni csatlakozás

„Pszichológiai kérdésnek" nevezte hétfőn Románia schengeni csatlakozását a kormányfő. Victor Ponta a román diplomaták éves összejövetelén tartott beszédet.

A miniszterelnök meggyőződését fejezte ki, hogy az ország hamarosan bebocsátást nyer a belső határok nélküli európai térségbe. Szerinte a csatlakozás nem politikai jellegű kérdés. „Az utóbbi időben inkább pszichológiai kérdéssé vált" – jelentette ki.

Ponta szerint Románia belső problémáinak nem szabad befolyásolniuk a külképviselete hatékonyságát. „Ha okosan járunk el, a belpolitikai változásokat Románia hasznára váltjuk. Jómagam inkább a francia elnök gazdasági elképzeléseit osztom, de az ország javát szolgálhatják az államfő megszorító intézkedésekkel kapcsolatos nézetei is" – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő arra kérte a Románia diplomatáit, képviseljék az eddiginél „bátrabban" az ország gazdasági érdekeit. „Jómagam sem utasítom el azokat a külföldi nagyköveteket, akik az országukból származó valamelyik cég érdekében lobbiznak nálam" – mondta Ponta.

Mint ismert, az EU döntéshozóinak legfrissebb nyilatkozatai arra utalnak, hogy idén nem születik döntés Románia EU-csatlakozásáról. Victor Ponta vasárnap este bírálta az igazságügyi biztos e tárgyban tett kijelentéseit. Szerinte Viviane Reding „hallomásból" tájékozódik a romániai helyzetről.

Kimaradt?