Ferrarival karambolozott egy magas rangú kínai pártfunkcionárius fia

Ferrrarival szenvedett halálos balesetet Kínában egy magas rangú pártfunkcionáriusnak, Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai pártfőtitkár volt személyi titkárának a fia.art-ferrari-620x349

A baleset még márciusban történt a pekingi négyes körgyűrűn. Az apát, Li Csing-huát a hétvégén helyezték más beosztásba.

A botrányt a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi napilap szellőztette meg a Kínai Kommunista Párt közelgő kongresszusához, a hatalomváltásához kapcsolódó sorozatának legfrissebb írásában. A totálkáros sportkocsi roncsairól is képet közlő újság információ szerint a Ferrariban egy ujgur és egy tibeti nemzetiségű nő is ült. Egyikük maradandó károsodást szenvedett, és a másik is súlyosan megsérült.

A hongkongi lap úgy tudja, hogy a huszonéves fiatalember félmeztelen volt, csakúgy mint az egyik nő, a másikon pedig egyáltalán nem volt ruha.

Az eset után, dacára annak, hogy a fekete Ferrari 430-asról fotók jelentek meg az interneten, és pletykák kezdtek terjedni a ferraris kilétéről, mostanáig nem derült ki semmi. A blogokban, közösségi oldalakon a témában megjelent hozzászólásokat egy éjszaka alatt törölték, a lapok központi utasításra nem nyomoztak. Ezt a Global Times című angol nyelvű pekingi napilap is szóvá tette annak idején.

Az SCMP-nek nyilatkozó források szerint a Ferrarit Ling Ku vezette, akinek apja a Kínai Kommunista Párt központ bizottságának apparátusában fontos posztot betöltő Ling Csi-hua. Az idősebb Ling az általános iroda első embereként szolgált, a napi pártügyekért felelt egészen az elmúlt időkig.

Az is kiszivárgott, hogy az elhunyt fiatalember halotti anyakönyvi kivonatán hamis név szerepel, és az eset eltussolásába bevont hatósági emberek mindent megtettek annak érdekében, hogy a történtekre ne derüljön fény. Az apa állítólag a baleset másnapján is megjelent a munkahelyén, és főnökét külföldi utakra is elkísérte. Egy Linghez közeli üzletember ugyanakkor azt mondta, a férfit igen megviselték a történtek, depresszióba zuhant.

Az 56 éves politikusról tudni lehet, hogy Hu Csin-tao jelenlegi államelnök, pártfőtitkár választottja, és állítólag komoly esélye volt bekerülni a tíz év múlva esedékes, hatodik generációs csúcsvezetésbe.

Az eset nyilvánosságra kerülésével az emberek első kérdése az lesz: miből telt ennek a fiatalembernek egy 5 millió jüanos autóra?

Hu Csin-tao számára mindig is rendkívül fontos volt a korrupció elleni harc, a tiszta kéz politikája, és ezt a képet is kívánta maga után hagyni. A döntés, miszerint Linget leváltja 2007 óta betöltött posztról, azt jelzi, hogy Hu kénytelen volt új irányt szabni hűséges kollégája, volt személyi tikára karrierjének. A kialakulóban lévő botrány nyilvánvalóan az ő imázsát is megtépázza, és mint a hasonló helyzetekre szokta maga is mondani: kárt okoz a pártról, a pártvezetőkről alkotott képnek, rontja hitelüket.

Kimaradt?