Borbély: ki kell állni a meghurcoltak mellett

Románia néhány éve rossz irányba halad, egy olyan rendszer alakult ki amelyben a gyanakvás, a bizalmatlanság lett az úr, amelyben a telefonlehallgatások, a politikai dossziék összeállítása mindennapos esemény lett – mondta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke a MIÉRT székelyföldi konferenciáján.

A politikus előadásában azt mondta: ki kell állni azon személyek mellett akiket igazságtalanul meghurcolnak, meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a közvélemény figyelmét felhívják az  igazságtalanságokra.

Mint mondta, bár szükség van arra, hogy a romániai magyarság az őt érintő politikai, társadalmi ls kulturális kérdésekben mindig hallassa a hangját, nem szabad azt hinni, hogy partnerek nélkül sikeresek lehetünk. Az alapvető kérdések megoldásához tárgyalásokra van szükség, de nem csak politikai alakulatok, de ífjusági szerveztek szintjén is. A hallgatósághoz szólva kifejtette: a fiatalabb generáció kell továbbvigye azt, amint az RMDSZ az elmúlt 23 évben felépített. „A román társadalom úgy tekint ránk mint egy jól képzett, fegyelmezett és kiegyensúlyozott szervezetre” – mondta.

Borbély kifejtette: az európai parlamenti választásokon újból be kell bizonyítsák, hogy a szervezet a romániai magyarság bizalmát élvezi, ebben pedig a MIÉRT-nek is fontos szerepe lesz.

A konferencia utolsó napján a fiatalodó önkormányzatokról szóló beszélgetésrn öt fiatal önkormányzati képviselő mesélte el, hogyan jutott az adott tisztségbe, milyen út vezetett a politikai pályafutáshoz, illetve milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy fiatalnak ezen a terepen.

Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere az összefogás fontosságát hangsúlyozta: „párosítani kell a tapasztalatot az ambícióval, az idősek és a fiatalok együtt, összefogva tudnak eredményesek lenni. Nem csak plakátragasztásra jó egy fiatal, gondolkodni is tud, és végigcsinálni mindazt, amit elképzel és el akar érni. És ezt ambícióból, lelkesedésből csinálja, nem a haszonért”.

Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere ugyancsak bíztatta a fiatalokat: „fontos, hogy az embernek legyen véleménye, de az lehetőleg objektív legyen, és tudja alátámasztani. A szakmai felkészültség nagyon fontos, be kell bizonyítanunk, hogy a legjobbak vagyunk. Ahhoz, hogy eljussunk addig, hogy meghallgassanak és a véleményünket figyelembe vegyék, sok időt, energiát és áldozatot kell hozni”.

Peti Andrást követően Melles Mária, Tusnádfürdő alpolgármestere szólalt fel, aki a fiatal és az idős generáció összehangolását, a köztük lévő kommunikáció jobbá tételét szorgalmazta: „a fiatalító aktivitás kapcsán vigyázni kell arra, hogy ne vérátömlesztést, csak véradást hajtsunk végre. Azon kell dolgoznunk, hogy a fiatalokat és az idősebbeket közelebb hozzuk egymáshoz. Ehhez nyitott, talpraesett fiatalokra van szükség”.

Kelemen Szilárd-Péter, Sepsiszentgyörgy önkormányzati képviselője ezzel szemben azt is kiemelte, hogy néha merni kell gyorsan lépni, és ha kell, felvenni a harcot az idősebb generációval. „Nekem most az a kötelességem, hogy mindent megtegyek azért a csapatért, aki engem ide küldött, hogy nekik a lehető legjobb legyen. Ezért aktívan tartom a kapcsolatot a fiatalokkal, ugyanakkor azt is tudom, hogy meg kell tanulnunk megfontoltan, felelősségteljesen gondolkodni a nehéz kérdésekben is”.

A két generáció közti bizalom fontosságára figyelmeztetett Gyulai Arthur, Gyergyóújfalvi önkormányzati képviselő: „a fiatalos lendület nagyon fontos, a fiataloknak több pofoncsapás után is talpra kell állni, és menni tovább a jó cél érdekében. Nagyon fontos a bizalom, az idősebb korosztálynak bíznia kell a fiatalokban ahhoz, hogy együtt tudjunk dolgozni. Ehhez viszont fel kell mutatnunk valamit” –fejtette ki véleményét Gyulai.

Kimaradt?