Külön jogosítvány a hivatásos és az amatőr sofőröknek?

A hivatásos sofőrök kenyér nélkül maradnak, mihelyt jogosítványukat felfüggesztik valamely apró közlekedési vétség miatt – kifogásolta Elena Frandeş, a Szállításban Dolgozók Szakszervezetének elnöke, rámutatva, külön jogosítvány kellene a hivatásos sofőröknek és külön az amatőr gépkocsivezetőknek.

Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján Elena Frandeş kifejtette, a törvényben el kellene különíteni a hivatásos sofőröknek kiállítható gépkocsivezetői jogosítványt és az amatőr sofőröknek kiállítandó jogosítványt. Frandeş szerint ez más európai orszá- gokban is így van, például, Olaszországban. Frandeş elmagyarázta, jelenleg a profi sofőrök kenyér nélkül maradnak, mihelyt jogosítványukat felfüggesztik valamely apró közlekedési vétség miatt, mivel nem dolgozhatnak.

„Nagy gondok vannak országos szinten a hivatásos sofőrök jogosítványával. Jelenleg ugyanazt a jogosítványt kapja az amatőr és a profi sofőr egaránt. Ha az országba visszatérő hivatásos járművezető elkövet valamely közlekedési szabálysértést, automatikusan felfüggesztik jogosítványát, és munka, kenyér nélkül marad. Emiatt azt javasoljuk, hogy – Olaszországhoz hasonlóan – nálunk is legyen külön jogosítvány az amatőr sofőrök és külön jogosítvány a profi sofőrök számára. Ez azt jelentené, hogy, például, egy tehergépkocsi-sofőrnek, aki két hétre hazajön, és személygépkocsiját vezetve elkövet valami szabálytalanságot, felfüggesztik az amatőr jogosítványát, de megmarad a profi jogosítvánnyal, és így nem marad munka nélkül. Nem marad kenyér nélkül!” – mutatott rá Frandeş.

A Szállításban Dolgozók Szakszervezetének elnöke rámutatott, ha ezt a javaslatot elfogadnák, akkor nehezebb vizsgákat kellene bevezetni a profi jogosítvány megszerzéséhez.

A sajtótájékoztatón ugyanakkor az ágazat több szakszervezeti vezetője is azt állította, hogy a külföldi utakat vállaló romániai tehergépkocsi-sofőröket negatív diszkrimináció éri a munkáltatók részéről, ami a fizetést, a szálláshelyeket vagy a ledolgozandó órákat illeti, egyesek közülük „embertelen körülmények között dolgoznak”. A szakszervezeti vezetők leszögezték, remélik, hogy az illetékes hatóságok bevezetnek ezen a téren egy európai direktívát.

Frandeş szerint az általa képviselt szakszervezetnek megközelítőleg 1000 olyan tehergépkocsi-sofőr tagja van, akik európai szállítási cégeknél dolgoznak.

Kimaradt?