Borbély László: egy igaz ügyért tüntettünk Sepsiszentgyörgyön

 „Több mint 25 ezer ember gyűlt össze a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium előtt, akik a több mint 1,5 millió romániai magyar lakosságot képviselik. Az igazságot keressük, mely nem csak a magyaroké, vagy a románoké, az igazság ugyanaz mindenki számára” – mondta a sajtónak Borbély László a Sepsiszentgyörgyön megszervezett szeptember elsejei tüntetést követően.

Az RMDSZ politikai alelnöke elmondta, az Igazság Napján résztvevők egy igaz ügyért tüntetnek. „Az igazság itt van a szemünk előtt, kifüggesztve a kollégium épületére: az 1928-ban keltezett engedély értelmében, az akkori román tanügyminiszter Angelescu elismeri, hogy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium az egyház tulajdona. Az 1948-as Hivatalos Közlönyben is az áll, hogy a kollégiumot államosítják és azt az Erdélyi Református Egyháztól veszik el" – fogalmazott Borbély..borbely2

Elmléjkeztett arra, hogy a visszaszolgáltatás után lezajlott perben is született egy határozat, mely szerint indokolt és jogos az épület visszaadása a Református Egyháznak. "Így igazságtalanság az, hogy 2012-ben a buzăui bíróság visszaállamosítja az épületet és mindemellett elítéli a visszaszolgáltató bizottság tagjait, Markó Attilát és Marosán Tamást 3-3 év letöltendő börtönbüntetésre és Silviu Climet, az igazságügyi minisztérium képviselőjét 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre!” – mondta a politikus.

„Egyesek vérszemet kaptak"

Borbély László elmondta: a Mikó ügye precedenst teremthet. "Bár ma rajtunk, romániai magyarokon esett a sérelem, holnaptól bárki, bármely felekezet ugyanebben a helyzetben találhatja magát. Mi, romániai magyarok adófizető polgárai vagyunk ennek az országnak. Van jogunk arra, hogy felszólaljunk és hogy békésen tüntessünk akkor, amikor igazságtalanságot követnek el ellenünk” – fejtette ki.

Szerinte egyesek "már vérszemet kaptak, például Marosvásárhely polgármestere a napokban említette, hogy megvásárolná a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum épületét, mely szintén visszaszolgáltatott egyházi vagyon”.betv

Az RMDSZ politikai alelnöke kijelentette: „Tiszteletben tartjuk az igazságszolgáltatás függetlenségét, de nem hallgathatunk akkor, amikor igazságtalan ítélet születik. A kollégium épületére kifüggesztett kivonatok bizonyítják az igazunkat, ezt kell érvényesítenünk, mielőtt végső ítéletet hirdetnek a Mikó ügyben. Folytatni fogjuk a tüntetéseket!”

Az Erdély Televízió Többszemközt című műsorában Borbély László kijelentette: a kérdés egyértelműen politikai ügy, ahogyan eddig is az volt, és amelyet továbbra is a politikum, az RMDSZ képes csak megoldani. „Ha valaki azt hiszi, hogy a közbirtokossági erdőinket visszakaptuk volna, ha nincs ott az RMDSZ a parlamentben, és nem tud maga mellé állítani még negyvenvalahány százalékot, az tényleg nem tudja, miről van szó itt, Romániában" – fogalmazott.

"Itt senki a füle botját sem mozdítja, ha nem érzi, hogy mi helyzetben vagyunk" – hangsúlyozta Borbély László, aki szerint alapvetően fontos, hogy a közelgő parlamenti választásokon az erdélyi magyarság összezárja a sorait. "Ma ismét fennáll a veszélye annak, hogy ha nem megyünk el elegen a parlamenti választásokra, nem lesz ki megvédje a közösséget a hasonló ügyekben" – nyilatkozta az RMDSZ politikai alelnöke az ETV-ben.

Kimaradt?