Becsaphatja az alkoholszondát egy tabletta

Nagy vitát váltott ki egy Alcopal nevű tabletta Nagy-Britanniában. Ha valaki beveszi, állítólag képes átverni az alkoholszondát, mely akkor is zéró értéket mutat, ha a delikvens előtte öt sört ivott meg.

alcopal

A tablettához bárki könnyen hozzájuthat a neten keresztül, húsz darabot adnak 20 fontért. Aktivisták azonban elhatározták, hogy harcot hirdetnek ellene – írta a hvg.hu a Daily Mail hírportáljára hivatkozva.

A közúti közlekedésbiztonságért harcoló aktivisták szerint a tabletták nagyon veszélyesek, tekintettel arra is, hogy évente 280-an halnak meg az angol utakon ittas állapot okozta balesetekben.

alkopal sorozes

A hivatalos szervek egyelőre nem tiltották be a csodaszert, de azt kérik, senki ne használja, illetve aki ilyennel kereskedik, az hagyjon fel vele. Persze a dílereknek megvan a válaszuk, mondván „nem tanácsoljuk senkinek, hogy részegen vezessen. A tabletta segíti az alkohol kíméletesebb lebontását, azzal, hogy lassítja a felszívódását a gyomorban így egyszerre nem akkora dózissal kell megküzdenie”.

Egy másik brit forgalmazó, Arthur Kibble úgy fogalmazott: szinte mindenki használja. Csak nézzen körül valaki egy pub melletti parkolóban, hányan szedik – mondja Kibble, aki szerint a tabletta akár öt pint sört (egy pint 0,57 liter) is képes „elrejteni” az alkoholszonda elől.

alcopal kocsiban

Jaroslav Zikmund cseh toxikológus ezzel az adattal kapcsolatban szkeptikus. „A gyógyszer talán elodázza a véralkoholszint emelkedését, de nem akadályozza meg. Valójában olyan különbségről beszélhetünk, amilyen az üres gyomorra ivás, vagy pedig a kiadós étkezés utáni alkoholfogyasztás között tapasztalható” – nyilatkozta a szakértő az idnes.cz portálnak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Nagy-Britannniában 0,8 ezrelékes alkoholszintig megengedett a járművezetés, így az ennél alacsonyabb értéket nem is kell kimutatnia az alkoholszondának.

Kimaradt?