Markó Attila: rengeteg bátorítást kapok az emberektől

„Jól esik az irányomban megnyilvánuló szolidaritás, ám annak örvendek a legjobban, hogy az emberek nem csupán a személyemmel szolidarizálnak, hanem egy üggyel, egy elvvel, egy közösség létével" – nyilatkozta a maszol.ro-nak adott interjúban a sepsiszentgyörgyigyi tiltakozó megmozdulás előtt egy nappal a Mikó-per egyik elítéltje, Markó Attila.

Az utóbbi hetekben példátlan szolidaritás nyilvánult meg a Mikó-ügyben az erdélyi magyar közösség és az anyaországiak részéről is. Mennyi jutott ebből Markó Attilának, a Mikó-per egyik elítéltjének?

Sok, nagyon sok. Ez nemcsak megható, annál többet is jelent számomra. Talán az angol „overwhelming" (elsöprő, ellenállhatatlan – szerk. megj.) kifejezés írja le legjobban azt, ahogyan ez a szolidaritás rám hat. Nem tudom szavakkal kifejezni, hogy milyen fontos ez nekem és milyen erőt ad, hogy ennyi ember kiáll mellettem. Másrészt pedig, túl a szolidaritáson, én annak örvendek a legjobban, hogy az emberek kezdik egyértelműen látni: ez a történet nem csupán rólam, nem csupán a Mikóról szól, hanem minden magyarról. Az emberek nem csupán a személyemmel szolidarizálnak, hanem egy üggyel, egy elvvel, egy közösség létével.

Előfordul, hogy megállítják az emberek az utcán?

Igen, emellett sms-eket is kapok ismeretlen számokról. Illetve hát lehet, hogy ismerős az üzenetküldő, de nincs meg a száma a telefonomban. Általában az írják: „veled vagyunk". Az interneten is rengeteg szolidarizáló, kitartást kívánó üzenetet kapok.

Felszólal-e a szombati sepsiszentgyörgyi tiltakozó akción, az Igazság Napja nagygyűlésen?

Nem. Nem is volt erről szó, magam sem kértem azt, hogy felszólalhassak. Ez a történet nem rólam, hanem az igazságról szól.

Hogyan kommentálja Horia Grama volt háromszéki prefektusnak, szociáldemokrata képviselőnek azokat a nyilatkozatait, miszerint a tiltakozó megmozdulás szervezői félretájékoztatják a közvéleményt, mert a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának nem volt jogalapja?

Ez az ő véleménye. Erre csak azt tudom mondani, hogy az igazság mellettünk van. Pont. A Mikó-ügyről mindenféle vélemények keringenek, és főleg egy politikus szájából ezek a vélemények nem hitelesek. Lehet, hogy Grama a visszaszolgáltatás idején prefektus volt, de hát ott vannak a restitúció jogosságát igazoló dokumentumok. Ha csak azt nézzük meg, kik követték el az államosítást, akkor a történet már egyértelmű.

A sepsiszentgyörgyi tiltakozó megmozdulás előtt vita bontakozott ki internetes fórumokon arról, hogy szólaljanak-e fel politikusok a nagygyűlésen. A Mikó-ügy érintettjeként, politikusként mit szól ehhez a vitához?

Az internetes vitához magam is hozzászóltam. Többek között azt írtam, hogy aki ezeken a fórumokon szidja az RMDSZ-t, az szintén politizál. Ne az mondja, hogy ne politizáljunk, aki politizálva kiáltja, hogy ne politizáljunk. Másrészt pedig a politikusnak épen hogy ilyenkor kell kiállni az emelvényre, amikor bajban van a közösség. Éppen az a szerepe, hogy amikor gáz van, akkor álljon a közösség elé, és elmondja, hogy „kitartunk, barátaim". Azt nyilván én is többször hangoztattam, hogy a sepsiszentgyörgyi tiltakozó megmozdulás nem kampányrendezvény. Sepsiszentgyörgyön nem lesz kampányműsor, az igazság mellett áll ki fű, fa, virág.

Mikor és milyen formában folytatódik a Mikó-per?

Október ötödikén kezdődik a fellebbviteli eljárás. Nem tudni, mikor ér véget, de tény, hogy ítélethirdetés után további fellebbviteli lehetőség nincsen. A táblabíróság ítélete jogerős és végrehajtandó lesz. Utána már csak az európai emberjogi bírósághoz fordulhatunk jogorvoslatért.

Kimaradt?