Móc kucsma Szent Lászlón a korona helyén?

Évtizedek óta móc kucsma helyettesíti a koronát a nagyszebeni Szentháromság plébániatemplom Szent Lászlót ábrázoló üvegablakán a magyar király fején. Az uralkodó pajzsáról a magyar királyi címert is eltávolították. A nagyszebeni főesperestől megtudtuk: már kaptak ígéretet a vitrália helyreállítására.

Értesüléseink szerint korábban civil szervezetek, de nagyszebeni magánszemélyek is felkérték a főesperességet, hogy próbálják helyreállítani a magyar királyt megcsúfoló üvegablakot, eddig azonban nem történt előrelépés az ügyben. Raicea Onoriu Oscar főesperes a maszol.ro-nak elmondta: hazai és magyarországi magánszemélyektől, civil és egyházi szervezetektől is kért segítséget a restaurálási munkálatok támogatására. „Ígéreteket már kaptunk anyagi támogatásra a restauráláshoz, de konkrét segítséget még nem” – közölte a katolikus pap.

Raicea elmondta, a Szentháromság plébániatemplom Szent Lászlót ábrázoló festett üvegablakát már évtizedekkel korábban súlyosan megcsonkították, fejéről kiütötték a koronát tartalmazó részt, helyébe pedig egy fekete fémlemezt helyeztek, aminek következtében úgy tűnik, mintha egy móc kucsma lenne a magyar király fején. Ugyanígy eltávolították a király pajzsáról is a magyar királyi címert.

A főesperes nem tudta megmondani, kik és mikor módosították a festett ablakot, szerinte az sem biztos, hogy a kommunizmus idején történ a rongálás. Úgy véli: megtörténhet, hogy közvetlenül 1918 után került le a szent korona a magyar király fejéről. A főesperes azonban azt állítja: eddig senki sem kereste meg az üvegablak helyreállítása érdekében.

A lelkész szerint csak rosszindulatú magyarázat az, hogy móc kucsmát nyomtak a magyar király fejére. „Ez mindössze egy fekete pléhdarab, amit a koronát ábrázoló üveg helyébe helyeztek el, amint azt a címert is ábrázoló pajzzsal is tették” – magyarázta. Hozzátette: nem csak a Szent Lászlót ábrázoló ablakot rongálták meg ismeretlenek. Két másik vitriálián az egykori püspökök címerei is hiányoznak. „Tíz festett ablakunk is van, amelyeket restaurálni kellene, ehhez pedig szakértőkre van szükség – mondta. – Nem tanácsos csak a Szent Lászlót ábrázoló ablakot helyreállítani, az túl feltűnő lenne".

Lapunk gyulafehérvári római-katolikus érsekségnél is érdeklődött a festett ablakok restaurálása kapcsán. Potyó Ferenc érseki helynök azonban arról tájékoztatott, hogy semmit nem tud az esetről. „Most hallok először erről” – jelentette ki.

A jezsuita szerzetesek 1726-1733 között építették barokk stílusban a nagyszebeni katolikus templomot, amelyet 1733-ban szentelt fel Georg von Zonger, Erdély akkori püspöke. A gyóntatószékek a jezsuiták idejéből maradtak fenn. A templom vitráliumait 1901-ben készítették Budapesten.


 

Kimaradt?