Jól járnak a háromszéki önkormányzatok a decentralizációval

A decentralizációs törvény érvénybe lépésekor fontos sport és ifjúsági létesítmények kerülnek a háromszéki megyei tanács és sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonába. A parlamentben kedden kormányzati felelősségvállalással előterjesztett tervezet szerint a városi önkormányzat megkapta az 1050 férőhelyes Szabó Kati sportcsarnokot-, a sportszállót, a foci- és atlétikapályákat magába foglaló bázist, illetve a sportiskolát is.

Ugyanakkor Kovászna megye tulajdonába került az ország egyik legkorszerűbb ifjúsági létesítménye, a sepsibesenyői tábor, illetve a sportigazgatóság sepsiszentgyörgyi, Bánki Donáth utcai ingatlana és sportpályái.

A decentralizált intézmények alkalmazottai is az önkormányzatokhoz kerültek, így Sepsiszentgyörgyi Municípiumi Sportklub (CSM) 13 alkalmazottját, és a sportiskola 22 dolgozóját veszi át a helyi önkormányzat, míg a Kovászna megyei tanácshoz a decentralizált intézmények 133 alkalmazottja kerül.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester lapunknak elmondta: az elmúlt napokban rengeteget dolgoztak azon, hogy a decentralizált intézmények vagyonát is megkapják az önkormányzatok. A kormány által elfogadott törvény mellékleteibe utolsó pillanatban, a parlamenti felelősségvállalás előtt sikerült betenni a sepsiszentgyörgyi sportbázist, a besenyői tábort és a megyeszékhelyi központi piac fele vezető úti sportpályákat.

A decentralizálással egy csapással megoldódott a Sepsiszentgyörgyön öt éve zajló vita a sportbázis tulajdonjogáról. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ugyanis még 2008-ban terjesztett elő kormányhatározat tervezetet, amely alapján az Ifjúsági és Sportminisztériumtól a helyi önkormányzat tulajdonába került volna a sportbázis. Ezt azonban határozottan ellenezte a Municípiumi Sportklub vezetője, Carol Şanta, az akkori prefektus Codrin Munteanu és az akkori Országos Sportügynökség vezetője, Octavian Belu, akik szerint a sportbázisban országos válogatott csapatok, olimpikonok tartanak felkészüléseket, és attól tartottak, hogy ha a város tulajdonába kerül a létesítmény, a klub jövője kerül veszélybe.

Antal Árpád akkor rámutatott: nincs rendben, hogy a helybéli sportolók, így az országos élvonalban lévő kosárlabda- és futsal-csapatoknak engedélyt kell kérniük és fizetniük kell, hogy használhassák a sportbázist, miközben más megyék sportolói ingyenesen használják a létesítményt.

A decentralizálásról szóló törvény keddi elfogadását követően Antal Árpád lapunknak elmondta: a következő időszakban az önkormányzatok bebizonyítják, hogy jó gazdái lesznek a tulajdonukba került intézményeknek, és reméli egy következő alkalomkor a rendőrség és a munkaügyi intézmények is a helyi és megyei önkormányzatokhoz kerülhetnek.

A kedden elfogadott decentralizációs törvény szerint most a mezőgazdasági, az egészségügyi, környezetvédelmi, kulturális, ifjúsági és sport intézmények és azok létesítményei, a turisztikai engedélyezéssel foglalkozó hatóság, az iskolai bázisok és a halászati engedélyeztetéssel foglalkozó intézmény került a minisztériumoktól önkormányzati hatáskörbe. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?