Svájci alapokból hőszigetelnék a kolozsvári oktatási intézményeket

Kolozsvári iskolák, óvodák és bölcsődék hőszigetelésének támogatásáról folytat pénteken tárgyalást Bukarestben Horváth Anna a Svájci Befektetési Alap képviselőivel.

Horváth Anna kolozsvári alpolgármester javaslatára az erre a célra elkülönített mintegy hétmillió eurót előreláthatóan az oktatási intézményeknek otthont adó épületek hőszigetelésére és ezek fűtésrendszereinek korszerűsítésére fordítanák a városban.anna horvath 0830

Az elöljáró a pénteki tárgyaláson azt szeretné elérni, hogy a beruházási munkálatok már a jövő év tavaszán elkezdődhessenek.

„Jelen pillanatban a kolozsvári oktatási intézmények kevesebb mint felében sikerült hasonló munkálatokat megvalósítani a helyi forrásokból, így a fennmaradó épületek fűtési költségei évről évre növekvő kiadásokat jelentenek” – nyilatkozta az  alpolgármester.

Hozzátette: a Svájci Alap támogatása rendkívül fontos, egyrészt energiatakarékossági és környezetvédelmi szempontból, másrészt jelentősen csökkentené az iskolák, óvodák költségeit.

„Kolozsváron külön problémát jelent a visszaszolgáltatott, vagy visszaszolgáltatás alatt álló ingatlanokban működő iskolák helyzete, ugyanis a jelenlegi törvényes keret ezek esetében nem teszi lehetővé nagyobb mértékű beruházások költségvetési finanszírozását” – részletezte Horváth Anna. {loadposition OTP}

Az elöljáró továbbá közölte: a bukaresti tárgyalás egyik fontos pontja arra vonatkozik, hogy a svájci pályázati kiírás – az európai uniós támogatásokhoz hasonlóan – elérhetővé tegye a szóban forgó támogatást a visszaszolgáltatott épületekben működő iskolák számára is.

 A svájci különleges pénzalap négy megyeszékhelyen finanszírozná középületek hőszigetelési munkálatait, a Románia Kormánya és a Svájci Föderális Tanács közötti Keretszerződés alapján.

Kimaradt?