Megkongatta a vészharangot a WWF a törpeerőművek miatt

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Természetvédelmi Világalap (WWF) Romániai szervezete a törpeerőművek létesítése ellen, az akcióban több hazai és nemzetközi környezetvédelmi szervezet is összefogott. A kezdeményezők a kormányhoz intézett levelükben azt kérik, a környezetvédelmi minisztérium lépjen fel a természetvédelmi területekre tervezett törpeerőművek építése ellen, hiszen az ország energetikai szükséglete a meglévő erőművekből így is már túl van teljesítve, további beavatkozás a természetbe pedig ökológiai katasztrófához vezet.

Bár az országban működő törpeerőművek a 2020-ig elővetített tervet megvalósították már, több száz kis erőmű várja az engedélyezést arra, hogy felépüljön vagy, hogy működhessen. A kérvények nem veszik figyelembe az ökológiai és társadalmi feltételeket, amelyeknek meg kell felelniük, így azt sem veszik figyelembe, hogy természetvédelmi területekre is terveztek már törpeerőművet.

A romániai hegyi folyóvizekben olyan állat- és növényfajok élnek, amelyek biztosítják az ökológiai egyensúlyt, és amelyeket a kipusztulás fenyeget az által, hogy megzavarják az életterüket. Az érvényben lévő törvénykezés védi ezeket az élőlényeket és az életterüket, viszont a vízi erőművek létesítésénél nem veszik figyelembe az ide vonatkozó törvényes előírásokat.

A WWF levelében rávilágít, hogy a megújuló energiaforrásokról szóló beruházásokat a kelleténél jobban támogatja a román állam, hiszen részben vissza nem térítendő hitelt lehet kérni az ilyen beruházásokra, másrészt pedig az állam zöld tanúsítványt ajándékoz azoknak a vállalatoknak, amelyek megújuló energiatermelésbe fektetnek. Csakhogy a zöld tanúsítványok árát a végfelhasználóktól, az ország állampolgáraitól zsebeli be az állam. Ennek értelmében a WWF által megfogalmazott petíció valamennyi román állampolgár nevében szól, valamint hazai és nemzetközi környezetvédelmi szervezetek is alátámasztják.

Azt kérik, hogy az illetékes hatóságok maradéktalanul állítsák le a törpeerőművek építési és működési engedélyezését, és mindaddig ne is engedélyezzék azokat, amíg nem készülnek olyan előzetes hatástanulmányok minden egyes esetre, ami az adott környék sajátosságait veszi figyelembe, szavatolva a biodiverzitás megmaradását.

Ennek érdekében a WWF szerint egy jogszabály létrehozása szükséges, amely tételesen megnevezze azokat a folyószakaszokat, ahol szigorúan tilos bármiféle mesterséges beavatkozás a természetes környezetbe, és így a törpeerőművek létesítése is tilos.

A petíció csütörtök délután került a nyilvánosság elé, az eltelt kevesebb, mint 20 óra alatt már 4000 aláírást sikerült összegyűjteni.  

Kapcsolódók

Kimaradt?