Októberben ismét felfüggesztik az államfőt?

Nem csak lehetséges, hanem legitim lépés államfő újabb felfüggesztése – nyilatkozta Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (PC) alapító elnöke az Agerpresnek. A PC a kormányzó Szociál-Liberális Szövetséget (USL) alkotó három párt egyike.

"A románok Traian Băsescu leváltását akarják, és alkotmány 95. cikkelye lehetővé teszi egy újabb felfüggesztési eljárás beindítását" – magyarázta az Intact sajtótrösztöt – lányai révén – birtokló üzletember, aki október végét, november elejét tartja a felfüggesztési procedúra elindítása legvalószínűbb dátumának. Voiculescu szerint azért alkalmas ez az időpont, mert így a decemberi parlamenti választásokkal egy napon lehetne tartani az államfő leváltására kiírt referendumot.

A politikus azt mondta: Băsescut valójában már leváltották a romániai választók. „A valódi Romániában 8,4 millió szavazat az összes szavazatok számának 60 százalékát jelenti. Így hát Băsescut tulajdonképpen már leváltották. Visszatérése természetellenes, a román demokrácia kudarcát jelenti" – magyarázta Voiculescu.

A PC alapító elnökének televíziói egyébként az elmúlt években nyílt kampányt folyattak Traian Băsescu ellen. Dan Voiculescu az államfő egyik legkövetkezetesebb bírálója. A 2007-es felfüggesztési eljárás beindításakor szenátorként a Băsescu elleni „vádiratot" megfogalmazó parlamenti bizottságot vezette.

Kimaradt?