November 14-én döntenek a népszavazásról Maros megyében

Az RMDSZ megyei tanácsosainak kezdeményezésére november 14-én 13 órai kezdettel rendkívüli ülést tart a Megyei Tanács – olvasható az RMDSZ Maros megyei szervezetének szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A tanácsülés napirendjén az a polgári kezdeményezés szerepel, amelyet az RMDSZ megyei tanácsosai indítványoztak a népszavazás kiírására, és amelyet 55 137 aláírással támogatott a helyi közösség. A Szövetség javaslata, a Hargita és Kovászna megyei hasonló kezdeményezéssel összhangban, december 8-ra indítványozza azt a népszavazást, mely a fejlesztési régiók módosítására vonatkozó kérdésben konzultálna a választópolgárokkal. A javasolt kérdés: „Egyetért-e azzal, hogy Maros, Hargita és Kovászna megye egy gazdasági fejlesztési régiót alkosson Marosvásárhely központtal?”

Az RMDSZ Maros megyei szervezete az elmúlt időszakban több alkalommal kezdeményezett a román pártokkal egyeztető tárgyalásokat, azonban nem sikerült érdemi megállapodásra jutni a kérdésben. A pártvezetők nyilatkozataikban érvek nélkül utasították el mind a kezdeményezést, mind a párbeszédet. Fontos szempont, hogy az indítvány jelentős támogatást élvez a lakosság részéről, ami egy egészséges demokratikus kontextusban mérvadó kell hogy legyen a döntéshozó politikum számára.

Kelemen Márton, az RMDSZ frakcióvezetője levélben fordult a román pártok tanácsosaihoz, kérve, hogy Maros megye és Marosvásárhely jövője érdekében bírálják felül azokat a megalapozatlan szempontokat, melyek kedvezőtlen irányba befolyásolhatják döntésüket. A frakcióvezető a levélben egyértelműsítette, hogy az RMDSZ alapos gazdasági és szociológiai tanulmányok mentén bebizonyította, hogy a jelenlegi gazdasági-fejlesztési régiók struktúrája nem megfelelő ahhoz, hogy a régiósítás céljai − a megyék közötti különbségek csökkentése, a helyi értékek érvényesülése − megvalósuljanak. A szakmai következtetések egyértelműen kisebb régiós felosztást javasolnak, melyek keretében az Európai Uniós támogatások hatékonyabban hívhatóak le. Kelemen Márton a levélben azt is tisztázta, hogy az RMDSZ nem közigazgatási hatáskörrel rendelkező régiók kialakítását kezdeményezi, hanem az alkotmánymódosítást nem igénylő gazdasági-fejlesztési régiók átalakítását indítványozza. Több munkahely teremtése, a szociális ellátás javítása, a minőségi oktatás fejlesztése, a hatékony közigazgatás érvényesítése és a kultúra megőrzése érdekében indítványozzuk az átszervezést –mondta a frakcióvezető.

Brassai Zsombor megyei elnök véleménye szerint a népszavazásra vonatkozó polgári kezdeményezés elutasítása a demokrácia alapintézményét kompromittálná Maros megyében. „Meggyőződésem, hogy a választottak felelősségük tudatában tekintettel lesznek arra, hogy több mint 55 ezer választópolgár támogatja indítványát. Ha mégsem, tartok attól, hogy olyan politikai válságot idéznek elő, amely egyrészt rombolja a megye és a térség megítélését, másrészt a társadalmi párbeszédben is krízist idéznek elő. A fokozódó társadalmi krízist csak egészséges társadalmi párbeszéddel tudjuk feloldani, aminek egyik lehetősége a polgárok véleményének megkérdezése. Amikor jövőjüket meghatározó kérdésekről van szó, minimálisan annyi tisztelettel tartozunk, hogy megfogalmazhassák véleményüket. Ez a választottak választók iránti felelőssége. Ez az egészséges demokrácia” – hangsúlyozta a megyei elnök.

Kimaradt?