Hétfőn akár a fejünkre is pottyanhat ez a műhold

Várhatóan hétfőn hajnalban lezuhan az üzemanyag nélkül maradt a GOCE műhold a Földre, az egyetlen kérdés csupán az maradt, hogy pontosan mikor és hova.

A korábban 260 kilométer magasan keringő szonda már csak 171 kilométer magasan van, így nemsokára belép a légkörbe, ahol egy része elég, egy része viszont a felszínre hullik. A szakemberek szerint nincs mitől tartani, nagyobb az esélye, hogy egy meteor találjon el minket.

Az olaszok mégis visszafojtott lélegzettel várják a szatellit földre érkezését: minden itáliai hírportál arról ír ugyanis, hogy a műhold egyes részei Olaszország területére hullhatnak. Az olasz Polgári Védelem egyelőre nem zárja ki azt a kockázatot, hogy a tudományos műhold darabjai az Appennini-félsziget lakott területein érnek földet. A becslések szerint a legrizikósabb terület Észak-Olaszország (Trentinótól Valle d’Aostáig és Piemontig).

A szakértők igyekeznek minél pontosabb képet nyerni a műhold mozgásának irányáról. Ezt erősítette meg az Ansa olasz hírügynökségnek a GOCE-missziót vezető programigazgató Rune Floberghagen is: „Pillanatról pillanatra követjük a helyzetet és más űrügynökségekkel együttműködve azon vagyunk, hogy minél pontosabb információink legyenek a szatellit visszatéréséről.”

A GOCE tudományos műholdat (Gravity Ocean Circulation Explorer) 2009-ben bocsátotta útjára az Európai Űrügynökség azzal a feladattal, hogy a Föld gravitációs teréről adjon megbízható képet. A projektben 13 ország vett részt, köztük magyar szakemberek is. Az 5,3 méter hosszú és egy tonnás gépezetet – alakja miatt – az „Űr Ferrarijának” nevezték el. Pályafutását október 21-én fejezte be, amikor is a motorja leállt.

Kimaradt?