Polgár Judit a legmagasabb IQ-val rendelkező nő

Polgár Judit magyar sakknagymester egyedüli nőként került rá a világ tíz legintelligensebb emberének listájára. A sorban a hetedik helyet foglalja el, de nőként megkérdőjelezhetetlen elsősége.

polgarjudit

A világ lakosságának mindössze 0,5 százalékának van 140 feletti IQ-hányadosa, egy kis csoportnak azonban ennél is sokkal nagyobb az intelligenciája.

A superscholar.org oldal rangsorát a 37 éves Terence Tao vezeti. A szakember matematikusként dolgozik, huszas éveiben szerzett doktorátust a Princetoni Egyetemen, négy évvel később pedig a legfiatalabb professzorrá vált, 230 tudományos munka szerzője.

A listán a 30 éves Christopher Hirata következik, 225-ös IQ-val. Az űrkutatási szakember 16 évesen fejezte be a középiskolát, és azonnal a NASA-nál alkalmazták, miközben 13 évesen nemzetközi matematikaolimpiát nyert. Most a Mars kolonizációjával foglalkozik. Kim Ung-Dzsong (50 éves) 210-es IQ-val bír, húsz évesen szintén az űrkutatási hivatalnak kezdett dolgozni.

Rick Rosner 52 éves, intelligencia-hányadosa 192. Társaival ellentétben ő ismert médiaszemélyiség, sőt, vetkőzésből is élt egy ideig, vagy éppen kidobóként. A nyolcvanas évektől kezdve szórakoztató műsorok kvízfeladatait írja. A listán a 49 éves sakkvilágbajnok, Garry Kaszparov következik, 190-es IQ-val. A sakkmester egy idő óta politikai ambíciókkal is bír.

James Woods (65 éves, 180-as IQ) ismert színész. Eredetileg szemsebésznek készült, később politikatudományokat tanult, viszont a színészet mellett döntött, s kizárták egyeteméről. Kétszer is nevezték az Oscar-díjra.

Polgár Judit sakknagymester (36 éves, 170-es IQ) egyedüli nőként szerepel a listán. Már tizenöt évesen és négy hónaposan nagymesteri címet szerzett a sportágban, s a nők között megkérdőjelezhetetlen az elsősége.

A listára felfért még Paul Allen, a Microsoft társalapítója, Sir Andrew Wiles brit matematikus, valamint Stephen Hawking fizikus is.

Kimaradt?