Hiányos személyzet, késő bútorzat: kezdődik az előkészítő

Hamarosan több száz 6 év körüli előkészítős kisgyerek ül majd iskolapadba. Néhányan rögtönzött osztálytermekben, kultúrotthonokban vagy óvodákban kezdik az előkészítőt, egyes iskolákban pedig a negyedikeseket költöztették el ahhoz, hogy helyet adjanak a kicsiknek.

Kevesebb mint két héttel az iskolakezdés előtt a megyék többségében a tanfelügyelőségek még keresik a megfelelő pedagógusokat, ugyanis a személyzet továbbra is hiányos.elokeszito0829

A hatóságok azonban optimistán nyilatkoznak, úgy vélik, szeptember 10-ig megoldják a problémákat, és valamennyi nulladikosoknak szánt osztálytermet bebútorozzák.

Bizonyos megyékben a vásárlásra vonatkozó szerződéseket már aláírták, de a bútor még nem érkezett meg.

Bihar megyében például a kormány által kirendelt támogatást az iskolák még nem kapták meg. Az intézmények itt úgy vásároltak bútort, hogy azt majd utólag fizetik ki. {loadposition OTP}

Valentin Cuibus a Kolozs megyei Főtanfelügyelőség vezetője szerint, csak néhány megyében kellett volna “kísérleti” osztályokat indítani, és ha az eljárás sikeresnek bizonyul, egy év múlva országos szinten is bevezethetik a nulladik osztályt.

Daniela Coţa zilahi alpolgármester elmondta: senki sem tudja pontosan mit akarnak az előkészítőkbe járó kisgyerekekkel. „Az viszont biztos, hogy olyan iskolába kerülnek a gyerekek, amelyek nincsenek felkészülve a befogadásukra” – fogalmazott az elöljáró.

Kimaradt?