CSOP-felmérés: ötven százalékon áll az USL

A kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) a szavazatok 50 százalékát kapná, ha most tartanák a parlamenti választásokat – derül ki a CSOP legfrissebb közvélemény-kutatásából. Az Evenimentul zilei napilapban közölt felmérésből – az IRES adataihoz hasonlóan – az derül ki, hogy nem tett jót az USL népszerűségének az államfő eltávolítására tett kísérlet.

Az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) iránti választói bizalom enyhén növekedett az utóbbi hónapokban. A CSOP korábbi adatai szerint a Traian Băsescut támogató alakulat májusban 18, júniusban 20, júliusban 21, augusztus közepén pedig 22 százalékon állt.

A Dan Diaconescu-féle Néppárt (PP-DD) a szavazatok 13 százalékát kapná, ha most lennének a választások, az RMDSZ a választók 5, a Nagy-Románia Párt (PRM) a 4 százalékát élvezi. Mérhető a népszerűsége az Új Köztársaság nevű új politikai pártnak: a Mihai Neamţu vezette alakulat 3 százalékon áll.

Az IRES felméréséhez hasonlóan a CSOP adatai is azt mutatják, hogy az USL két társelnökei közül Victor Pontában bíznak jobban a választók. A miniszterelnök bizalmi indexe 30, a liberális Crin Antonescué 28 százalékos.

A CSOP felmérése augusztus 10-13. között készült kérdőíves, 1002 fős reprezentatív országosan mintán, szemtől-szembeni lekérdezéssel; a hibaküszöb 3 százalékos. A közvélemény-kutató cég a PDL-hez áll közel, adatai rendszerint kedveznek a demokrata liberálisoknak.

Kimaradt?