116 éves lett a világ legidősebb embere

116. születésnapját ünnepelhette a világ legidősebb embere, egy amerikai asszony.

A Guinness-rekordok könyvébe is bekerült Besse Cooper, aki vasárnap ünnepelte 116. születésnapját. Csupán nyolc embert tartanak számon, akik elérték ezt az életkort.

116eves

Hivatalosan 2011. januárjában lett a világ legöregebb embere, miután meghalt a brazil Maria Gomes Valentin, aki még Besse-nél is 48 nappal öregebb volt.

Besse Cooper Georgia államban él, 105 éves kora óta egy idősotthonban. 116. születésnapi partija – amelyet a hét végén tartottak – gyerekzsúrszerű volt: a torta mellett léggömbök színesítették az eseményt, amelyen sok családtag és barát volt jelen, jóllehet a matróna – legidősebb fia, Sidney Cooper szerint – jobban kedveli a visszafogott ünneplést.

A hosszú élet titkát a következőben foglalta össze: „Nem ütöm az orrom mások dolgába, és nem eszem gyorsételeket.”

Besse Cooper 1896-ban született és csak 28 évesen ment férjhez. Négy gyereket szült, 1963-ban megözvegyült, és többé nem házasodott meg. A kortárs korrekordert sohasem műtötték és jelenleg sincs komoly egészségügyi gondja, csak kevés gyógyszert kell szednie – adta hírül a brit Metro újság.

Az idős hölgyről egyébként megélt éveinek tiszteletére a közelmúltban egy hidat is elneveztek, melynek átadó ünnepségét augusztus 24-én tartották. Mivel a szalag átvágásának ceremóniáján már nem tudott részt venni, ezért fiát, Sidney Coopert küldte, aki az idős hölgy „köszönetnyilvánítását” is átadta. Állítólag Besse azt üzente, hogy „nagyon örülök a hídnak, úgy hiszem, adtam elég okot, hogy rólam nevezzék el.

Kimaradt?