Székely Mózes fejedelem szobrát avatták Marossárpatakon

Székely Mózes mellszobrát szombaton avatták fel Marossárpatakon. A műkőszobor az erdélyi fejedelmekről készült szoborcsoport huszadik, sorozatzáró alkotása.

Az avatóünnepségen Brassai Zsombor az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke elmondta, nagyon büszke arra, hogy van Maros megyében egy település, ahol egy szoborparkban „együtt vannak azok a fejedelmek, akik Erdély függetlenségét tűzték ki célul, valósították meg, védték, óvták és Erdély függetlenségének álmát minden erdélyi magyar ember szívébe zárták”. Beszédében köszönetet mondott Miholcsa József szobrászművésznek és a polgármesteri hivatalnak azért, hogy létrehozták a szoborparkot.

Székely Mózes az első fejedelmek közé sorolható, aki Erdély függetlenségét tűzte ki célul. „Ez egy olyan cél, amelyről mi is beszélni szoktunk, ha nem is függetlenségről, de autonómiáról, regionalizációról - hasonló politikai célokról beszélünk, mint amiről az erdélyi fejedelemség idejében szó volt” – fogalmazott Brassai.

Akkor is felmerült az a dilemma, amely a mai napig tart. Akkoriban a kérdés úgy vetődött fel, hogy Erdély függetlensége, de kinek a támogatásával?

„A keleti török porta vagy a nyugati császárság? Ez a dilemma azóta is tart és újrafogalmazódik. Politikai hétköznapjainkban ez a kérdés úgy tevődik fel, hogy kivel hozzuk létre az autonómiát?” – vetette fel a maros megyei RMDSZ elnöke, majd rávilágított, hogy ez egyedül nem fog menni: „románokkal, cigányokkal, az Európai Uniós támogatással, Budapestnek vagy Bukarestnek a hátterével? Kivel hozzuk létre az autonómiát?” Brassai szerint ebben a dilemmában nagyon bölcsen és higgadtan kell ezt a kérdést megközelíteni ahhoz, hogy ne álmokat kergessünk, hanem meg tudjuk valósítani Székelyföld autonómiáját.

Az ünnepség koszorúzással és ünnepi műsorral zárult.

Kimaradt?