Ellentámadásba lendült Aspazia Cojocaru alkotmánybíró

Közleményben tiltakozott kedden a „meghurcoltatása" ellen Aspazia Cojocaru alkotmánybíró, akinek szavazata döntő volt az államfő leváltásáról szóló referendum érvénytelenné nyilvánításakor.

A bírónő elutasította azokat a vádakat, miszerint korábban a kommunista titkosrendőrség, a Securitate besúgója volt. Aspazia Cojocaru múltját elsősorban az Antena3 hírtelevízió boncolgatta sokat az elmúlt napokban.aspazia

„Senki sem tud arra kényszeríteni, hogy megszegjem a törvényeket, függetlenül attól, hogy ki és mivel fenyeget" – közölte a bírónő, hangsúlyozva, életében soha nem politizált.

Cojocaru elismerte: a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) 2007-ben „téves adatok alapján" valóban megállapította róla, hogy együttműködött a kommunista titkosrendőrséggel, ám ezt megfellebbezte, és a Brassói Ítélőtábla helyt adott a fellebbezésének.

Közleménye végén a bírónő jelezte: fenntartja magának azt a jogot, hogy beperelje azokat a televíziókat, amelyek „meghurcolták" és „becsületébe gázoltak".

 

Kimaradt?