Megtalálták az eddigi legtávolabbi galaxist

Egy nemzetközi csillagászcsoport felfedezte az eddigi legtávolabbi galaxist. A képződmény mintegy 30 milliárd fényévnyire található, és segít a kutatóknak megvizsgálni a Nagy Bumm utáni közvetlen periódust. A galaxist a Hubble Űrteleszkóppal találták meg, távolságát a hawaii Keck Obszervatórium segítségével erősítették meg. A tanulmányt a Nature folyóirat közölte.

Mivel a fénynek az univerzum külső tartományából nagyon hosszú ideig tart az utazás, a galaxist 13,1 milliárd évvel ezelőtti állapotában látjuk. (30 milliárd fényévnyi távolsága a Földtől az univerzum tágulásának eredménye).

Steven Finkelstein, a Texasi Egyetem kutatója és a vizsgálat vezetője szerint ez az eddigi legtávolabbi galaxis, mely megerősítést nyert. „A galaxist olyan állapotában látjuk, amilyenben a Nagy Bumm után 700 millió évvel volt.” A távoli objektum a z8_GND_5296 nevet kapta. 

A csillagászok színe alapján tudták lemérni Földtől való távolságát. Mivel az univerzum tágul, és minden távolodik tőlünk, a fényhullámok megnyúlnak, emiatt az objektumok vörösebbnek tűnnek eredeti állapotuknál. A csillagászok ezt a jelenséget nevezik vöröseltolódásnak.

Kiderült, hogy a galaxis vöröseltolódása 7,51, ezzel legyőzi a korábbi rekordtartót, mely 7,21-es értékkel büszkélkedett. Ezzel hivatalosan is a z8_GND_5296 a legtávolabbi galaxis.

A rendszer igen apró, a Tejút tömegének körülbelül 1-2 százalékát hordozza és igen gazdag a nehezebb elemekben. Ugyanakkor van egy meglepő tulajdonsága: a gázt és port figyelemre méltó ütemben alakítja új csillagokká, több százszor gyorsabban, mint saját galaxisunk. Így ez a második távolra szakadt galaxis, melynél ilyen magas csillagkeletkezési rátát mutattak ki.

Finkelstein szerint a következő években a csillagászok valószínűleg még több távoli galaxist fedeznek fel, amint felbocsátják a NASA James Webb Űrteleszkópját és más földi teleszkópokat is beüzemelnek.

Kimaradt?