Temetni készülnek a tanügyi rendszert a háromszéki diákok

Az ingázó háromszéki diákoknak az állam kifizette adósságai egy újabb részét, számolt be Keresztély Irma. A Kovászna megyei főtanfelügyelő szerint az elmúlt napokban 190 ezer lejt törlesztett az oktatási tárca. Ez fedezi a tavaly novemberi és decemberi utazási költségeket, viszont maradt még 1,6 millió lej kifizetetlen ingázási pénz.

A háromszéki diákok továbbra is elégedetlenek a kifizetés ütemével, ezért bejelentették, hogy október 30-án, Sepsiszentgyörgyön tiltakozásképpen „eltemetik” a tanügyi rendszert. A Plugor Sándor Művészeti Líceum elé tervezett tüntetésen gyászruhába öltöznek a tanulók, majd temetési szertartással, torral, hegedűszóval temetik el a tanügyi rendszert. Mint arról beszámoltunk, az ingázási pénz kifizetésével elégedetlen tanulók már iskolakezdéskor élő láncot alkotva tiltakoztak.

Keresztély Irma azt mondta: a diákoknak joguk van tiltakozni, viszont kifogásolta, hogy vannak felnőttek, akik manipulálják a tanulókat. A kézdivásárhelyi diákoknak például nem lenne okuk tiltakozásra, hiszen ott a szállítási vállalat meghitelezte őket az utazási költségekkel, ők nem fizettek semmit, mondta a főtanfelügyelő, aki hozzátette: azokat a családokat sajnálja, ahol két-három gyereknek fizették ki a bérletpénzt, és az állam tíz hónapja nem rendezte adósságát.

Kovászna megyében 5358 diák ingázik otthona és iskolája között. Közülük mintegy 3000 tanuló jogosult bérletpénzre, ugyanis csak azoknak jár támogatás, akiknek településén nincs iskola vagy anyanyelvű oktatás. Ettől a tanévtől az oktatási tárca a távolság függvényében maximalizálta a támogatási összegeket, így például Háromszéken legtöbb 58 lejt lehet elszámolni utazási költségként. Ez összeg fölött már a szülőket terheli a gyerekek utaztatása, mondta Keresztély Irma.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?