Módosítaná az iskolai utazástámogatásokat a kormány

A pénzügyminisztérium határozattervezetet tett a kormány asztalára, amelyben szabályoznák az iskolai ingázások kifizetését. A tervezet értelmében azoknak a gyerekeknek, akik 3 kilométert kell hogy ingázzanak a legközelebbi iskoláig, havonta nem több, mint 26 lejt fizet ki az állam. Minden további kilométer két lejt jelent, a legnagyobb távolság pedig, amiért ingázásra pénzt adnak, 50 kilométer.

Jelenleg az országban 170 ezer tanuló kényszerül ingázásra, mivel a településen, ahol lakik, egyáltalán nincs iskola, vagy a tanintézmény nem működtet a számára megfelelő osztályt.

A tanügyi törvény kimondja, azoknak a gyerekeknek, akiket nem lehet a saját településükön beiskolázni, a tanügyminisztérium saját költségvetéséből téríti az utazás költségét, de nem messzebb, mint 50 kilométeres körzetben a lakóhelytől. Abban az esetben, ha a lakóhely és az iskola közötti távolság meghaladja az 50 kilométert és a tanuló bentlakásban vagy albérletben lakik, havi 8 oda-vissza utazás ellenértékét kell hogy térítse a minisztérium. Kiegészítésül a törvény kimondja, a térítési díj legfennebb 120 lej lehet egy hónapban, tanulónként. Az utazási költségek térítését az iskolákon keresztül teljesíti a tanügyminisztérium, az utazási bérletek alapján.

Ezzel szemben a személyszállító cégek 3 kilométeres szakaszért akár 166 lejt is elkérnek egy bérletért  – például Dél-Eforiéban -, a távolság kilométerenkénti növekedésével pedig 50 kilométernél havi 491 lejes bérlet kifizetésére kötelezik az iskolát – Brăilán.

Tavasszal a háromszéki diákok kezdték el azt a később országosra nőtt tiltakozást, amelyben kérték a minisztériumtól az elmaradt utazástámogatások kifizetését. Májusban ugyanis a minisztérium már több mint nyolc hónapos elmaradásban volt a kifizetésekkel, több tízezer diák esetében. A tiltakozások sorozata eredményes volt, bár sok helyen mai napig „adós” a minisztérium.

Kapcsolódók

Kimaradt?